söndag 10 maj 2015

En känsla av försommar

Mors dag den 10 maj hade den goda smaken att bjuda på sol och värme och en känsla av försommar. Maj har nu nått fram till den första tredje delen men prognosen tyder på ett mera tempererat väder än i genomsnitt.

BORGÅ. Medeltemperaturen är i skrivande stund aningen under 9 grader. I genomsnitt har maj en medeltemperatur på 10,6 grader och nu när två tredje delar av månaden återstår kunde man tänka sig att det tar sig. Forecas prognos fram till den 22 maj visar det oaktat på dagstemperaturer på högst 15-16 grader, vilket är rätt lågt. Den varmaste dagen så här långt, dvs. den 6.5; hade en maximitemperatur på 17 grader.
Under 44 år har maj bara tre gånger uppvisat maximitemperaturer under 20 grader. Så var fallet 1985 och 1986 då det som högst var 19 grader och 1991 då det inte blev varmare än 17 grader. Alla andra år har maj haft dagstoppar på över 20 grader.
T.ex. i fjol hade vi tre heta dagar i maj med minst 25 grader. Heta dagar i maj har de facto förekommit femton gånger, var tredje maj i genomsnitt, och varmast var det i maj 1975 och i fjol då temperaturen steg till 29 grader.

Från den 22 till den 31 maj kan förstås ännu läget förändras ifall det blåser rätta vindar från syd och sydost, vilket i bästa fall kan medföra heta dagar i maj också i år.


Blomningstid. Körsbärsträden och narcisserna blommar i japanska parken norr om Borgå stadsbibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar