onsdag 8 april 2015

Där våren är en månad längre hunnen


Efter ett påskbesök i London var det uppenbart att våren där var cirka en månad längre hunnen än hos oss.

LONDON/BORGÅ. Det tog sig uttryck i knallgröna, frodiga gräsmattor, träd och buskar som antingen skiftade i grönt eller hade blad. I kungliga botaniska trädgården, Kew Gardens, var vitsipporna nästan utblommade.
Påskannandagen den 6 april råkade också vara både varm och solig, med temperaturer på upp emot 16-17 grader. Människor satt på gräset i det välskötta stora trädgårdslandskapet och hade picknick, i de små konstgjorda dammarna simmade bl.a. kanadagäss, viggar, änder och ankor, känslan av försommar gick inte att missa. En knölsvan hade redan bestämt sig för att häcka ute på en liten ö. London har i april ett väder på ca 7-15 grader, regn utlovas under 16 dagar medan det är solchans var fjärde dag.
Mot bättre tider
Aprilvädret i Borgå visar för närvarande på en medeltemperatur på ca 3 grader, dvs. en grad under det långvariga månadsmedeltalet. Fastän våren knappast alls gick framåt under påsken tycks det börja arta sig.
Forecas väderprognos fram till den 20.4. visar på en medeltemperatur på 6 grader mellan den 9-20.4 så genomsnittstemperaturen när två tredje delar av april är förbi ligger i så fall omkring 4,8 grader den 20 april. Det ska också vara rätt soligt och knappt med nederbörd. I fjol hade april en medeltemperatur på drygt 5 grader. Det verkar som om vi skulle landa på ungefär samma temperaturnivå också i år.



Magnolian blommar. Kew Gardens i London hade många mangnoliaträd som stod i blom, här ett av de mera praktfulla.





Gräsmatta i blått. Frodiga scillor blommade på en av Kew Gardens många gräsmattor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar