torsdag 23 april 2015

April fortfarande mild

Efter den tidiga vårvärmen i februari och mars har april uppvisat ett mera normalt väder, vilket föranlett kommentarer i pressen om en kall vår i april.

BORGÅ. Det stämmer inte. I dag den 23.4. ligger medeltemperaturen på +5,0 grader, vilket jämfört med det långsiktiga månadsmedeltalet på +4,0 grader är en grad högre än i genomsnitt.
Som det nu ser ut blir månadsmedeltalet kanske två tiondelar högre, den sista veckan i april har enligt prognosen nämligen en genomsnittstemperatur på 6 grader. Stämmer det går april 2015 in i den mildaste fjärde delen med 10 varmare aprilmånader räknat under 44 år. Av dem har 8 inträffat efter 1990.
I fjol hade april den rätt höga medeltemperaturen 5,4 värmegrader. Mildast var april 2000 med en genomsnittstemperatur på 6,8 grader, kallast april 1985 då medeltemperaturen var +0,5 grader.
Varm sommar?
Blir fortsättningen på våren, dvs. maj och de två första sommarmånaderna varmare än normalt? Så rubricerar i alla fall Ilta-Sanomats nättidning i dag.
Artikeln grundar sig på amerikanska Weather Services Internationals prognos som utlovar varmare än normalt i hela Nordeuropa från maj-juli. Artikeln är som är brukligt i kvällstidningarna braskande rubricerad "Varmare väder än normalt genast efter valborg".
Här bör redan  alarmklockorna ringa. Fram till den 6.5. dvs.så långt man i dag kan se framåt enligt Forecas prognos blir medeltemperaturen den första veckan i maj bara ca 6-7 grader. Genomsnittet för maj är drygt 10 grader, så trots att det bara handlar om början på maj talar vi om kyliga temperaturer.
Litar själv personligen mera på europeiska ECMWF som på Meteorologiska institutets hemsida 1.4.2015 förutspår att det i Nordeuropa fr.o.m maj till och med juli blir ett litet värmeöverskott på 0,5 - 1 grader, dvs. en något högre temperatur än normalt, men inte heller mera.
Till första maj prognosticeras hur som helst för Borgå ett halvklart väder och temperaturer mellan två och tio värmegrader.
Som bäst blåser det hårt på havet. På Emsalö har vinden fån väst-nordväst en medelhastighet på 17 m/sekund och i byarna 22 m/sekund.


Blåsigt på havet. Vinden från väst-nordväst utanför Vessö, Nyvarpet, nådde i byarna upp till drygt 20 meter per sekund mitt på dagen den 23.4.15.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar