tisdag 10 september 2024

September går mot nya rekord

 En så här varm september är exceptionell. Medeltemperaturen blir antagligen fyra-fem grader högre än normalvärdet 12,0 grader.


BORGÅ. Då ska vi minnas att september ifjol också var rekordvarm med en snittemperatur på 14,7 grader. I nuläget den 10.9. är medeltemperaturen 17,1 grader, och följ viken prognos som helst, så verkar ett mera sommar- än höstligt väder att fortsätta denna månad. Trots att det blir svalare mot slutet av månaden, vilket är helt begripligt med minskande soltimmar.

Det är vindarna från syd och sydost som har fri passage över vårt avlånga land som är orsaken. I dag stod temperaturen ut med att pendla mellan 18 grader på natten och 23 grader på dagen. 23 grader har det f.ö. varit nu 4 dagar i följd. I september.

Hetta

Två dagar har bestått oss med hetta, nämligen den 4 och 5 september. Då var temperaturen uppe i 26 grader i Borgå. En gång tidigare har vi haft en lika het dag i september, det var 1992 då den 1.9. uppvisade 26 grader men den var i ensamt majestät, därefter följde ett varmare men i alla fall normalt höstväder med en medeltemperatur på 13,4 grader. För att vara petnoga hade vi också 25 grader i september en gång, dvs. år 2018. Då var också temperaturen så hög som 13,7 grader i genomsnitt.

Vackert och torrt

Som om det inte hade räckt till har september dessutom varit vacker och torr. Procenten för soligt och klart väder är i detta nu 79 när normalvärdet för månaden är 46 procent.

Regn föll det den 1 och 2 september med 20 mm vardera dagen. Därefter har det varit torrt men under den pågående veckan utlovas igen litet regn på kanske närmare 15 millimeter.

Varmt, torrt och soligt. September är för närvarande rekordvarm och solig. Det har varit torrt i regnmätarna i Borgå och på Vessö sedan den 2.9. men nu utlovas litet regn denna vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar