söndag 23 juni 2024

Juni blir het mot slutet

Liksom i början av juni avslutas juni med ett flertal heta dagar.


BORGÅ. Det innebär att de fyra första heta dagarna i juni får ett tillskott på kanske sex-sju heta dagar när juni går mot juli. Normalt har vi åtta heta dagar i juni dvs. det blir fler i år.

Att det inverkar på medeltemperaturen är givet. Nu har vi en snittemperatur på nästan 16 grader men kanske medeltemperaturen blir närmare 17–17,5 grader mot slutet av juni. Chanserna finns. I fjol var medeltemperaturen i juni 15,8 grader, med en kall första halva och en varm andra period.

Vackert har vädret också varit. Procenten för sol och klart väder är nu 74 jämfört med långsiktsvärdet 53. Midsommaren som nu går mot sitt slut har varit solig och rätt varm med temperaturer kring 22 på dagen men ändå kalla 10 grader under natten. Soligt varje dag och inget regn, men smolket i bägaren består av låga vattentemperaturer på 12–14 grader jämfört med 22 grader i slutet av maj och första veckan i juni.

Regn har det fallit för 44 millimeter i detta nu och mera blir det knappast i juni. Normalt ska det fall 75 millimeter i juni.


Vacker midsommar. Sol och svaga vindar har dominerat medan vattentemperaturen har varit låg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar