lördag 11 maj 2024

Tvärvändning mot sommaren

BORGÅ. Ja i förra inlägget talade jag om en av de kanske kallaste majmånaderna i år, nu är det skäl att revidera, vilket knappast gör någon misslynt.

Fr.o.m. i dag stiger dagstemperaturen till 15 grader och därefter dag för dag till 16, 19, 22, 23, 24 och 25 som högst fredagen den 17 maj, Norges nationaldag. Nästa veckas lördag och söndag är det fortsättningsvis 24 och 23 grader. Nattemperaturen som varit den stora stötestenen med temperaturer under 0 grader i ett par dagar och också i övrigt kall, stiger samtidigt upp mot närmare 10 grader. Allt enligt meteorologiska institutets 10-dagars prognos.

Mot det normala

Ifall den förverkligas blir medeltemperaturen för de följande 10 dagarna 14 grader från att ha varit c. 8 grader den 1–10.5. och genomsnittet fram till den 20.5. alltså 11 grader. Det är en  tiondedel högre än normalt för maj  (10,9 grader). Hur den sista tredje delen av maj utfaller bestämmer sedan månadens helhetstemperatur.

Med värmen slog bland annat körsbärsträden i Författarparken ut i blom för någon dag sedan liksom i Viborgsskvären. Det innebär vallfärder för en fotograferande allmänhet lämpligen till mors dag.

I nuläget är procenten för soligt och klart väder c. 64 och ingen nederbörd har fallit, med undantag för en halv millimeter morgonnatten den 10 maj.

Vårvärmen kommer i alla fall. Nu slår vädret om och körsbärsträden blommar som på fotografiet i dag från Viborgsskvären i hörnet av Mannerheim- och Werner Söderströmsgatan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar