lördag 13 april 2024

Vintern den kommer och går

Vintern har visat sig vara ovanligt segsliten. Någon egentlig vårvärme utlovas inte heller inom en nära framtid trots lovvärda försök.


BORGÅ. "Opp och ned, ned och opp, grisen gal i granens topp", heter det i Astrid Lindgrens Oppochnedvisa. Och precis så känns vårens framskridande i april.

Första dagen i april kom med månadens hittills högsta temperatur, 15 grader, men redan följande dagar vräkte det ned regn och snöslask och till veckoslutet välsignades vi med både snö och regn med en vindstyrka som fick nederbörden att ställvis landa i vertikalt läge. Den 6 april möttes vi inte oväntat av ett vinterlandskap som många önskade åt häcklefjäll.

Sedan tog våren överhand eftersom temperaturen därefter på dagstid pendlade mellan 14 och drygt tio grader och med plusgrader också på nätterna. Snöfritt igen med andra ord. 

Men säg den glädje som varar i evighet. Kommande vecka utlovas tidvis regn, mest mulet och dagstemperaturer från futtiga 5 till 8 grader. Samtidigt går nattemperaturen den 19–21.4 ner till någon minusgrad. Och veckan därpå, med andra ord fr.o.m. den 22.4. har vi fortfarande en temperatur på under 10 grader och allmänt mulet. Man hoppas på att prognoserna slår fel.

Fint i fjol

I fjol hade vi tre gånger 18 värmegrader i april, medeltemperaturen var 5,4 grader (4,7 normalt) och månaden var med 75 procent klart vackrast i sitt slag.

Nu har vi en medeltemperatur på 4,5 grader, det har varit vackert för 41 procent (49 normalt i april) och det har fallit nederbörd i fyra dagar. Den 2.4. föll det i Vanda 30 millimeter och den 5 april 6 centimeter snö, Borgå och Vanda brukar uppvisa rätt liknande siffror.

Men ger man lillfingret åt naturen så griper den det. Krokus, snödroppar, maskrosor och scillor blommar som bäst och i luften flyger det in flyttfåglar från söder. 

Vinter igen. Den 6 april möttes vi av ett vinterväder med snö, som småningom smälte bort de varma dagarna därpå. Men trots lovvärda försök finns någon utpräglad vårvärme inte i sikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar