tisdag 23 januari 2024

Kölden övergick i halka och snömodd

 Köldperioden på drygt tio dygn övergick i morse till plusgrader, halka och vattensamlingar på gatorna.


BORGÅ. Ja det kan ske stora omslag i vädret när det beger sig.  Köldperioden från den 11 till den 22 januari körde in i en varm vägg när temperaturen redan på kvällen den 22.1. gick över 0 grader. I dag morse var gårdsplanen både vid Nordenskiöldsgatan och Lyceiparkens skola där morgongymnastiken äger rum en enda stor isgata. Där gatorna inte var fyllda med snömodd fanns det stora vattensamlingar i korsningarna som skulle ha fått dagisbarn att försvinna med ett plopp.

Medeltemperaturen som den 20 januari var –9,1 grader steg till i dag med nästan en grad till 8,2 köldgrader. Och temperaturen fortsätter att stiga till och med den 25.1. då temperaturen ligger över 0-strecket, därefter blir det några kallare dagar med ett gradtal närmare –10 för att igen återgå till temperaturer något under eller kring 0 grader. Om vinterns köldperioder är överstökade återstår att se. På sajten klart.se utlovas en medeltemperatur på –4 till –5 grader från månadsskiftet januari–februari fram till Runebergsdagen, alltså normal februaritemperatur.

Snö

Det förhållandevis klara väder om dominerat fram till den 20.1. har fortsatt i mulna och snörika tecken. Snö har fallit i varierande grad från den 12–22.1. Harabackas mätstation uppvisar i nuläget ett snödjup på 40 centimeter. I lördags den 20.1. var snön som djupast men har redan decimerats med 3 centimeter. Mest snö föll det torsdagen den 18 januari med ca 10–15 centimeter i samband med svår snöyra, som ovanligt nog fick stora delar av den kommunala trafiken att stanna av i bl.a. Helsingfors och Sibbo. Procenten för soligt och klart ligger nu på 38 och är på avtagande. 

Halt. Gårdsplanen till Lyceiparkens skola i riktning Biskopsgatan var en enda isgata på morgonen före kl. 8 den 23 januari då temperaturen gick över 0 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar