måndag 11 december 2023

Vintern bara fortsätter

 Vintervädret håller ihärdigt i sig men några plusgrader med solglimtar utlovas till veckoslutet.


BORGÅ. Den vinter som började den 19 november visar just inga tecken på att avta. Medeltemperaturen är –9,5 grader och snödjupet i Harabacka 22 centimeter. Temperaturen avtar i alla fall under följande tio dagar så att vi har en genomsnittlig temperatur kring tre köldgrader under perioden medan det fortsätter att snöa nästan dagligen. Det kan betyda att snötäcket stiger med 5–10 centimeter.

Men som sagt. Det blir töväder den 16–19 december, dvs. från lördag till tisdag kommande vecka. Temperaturen stiger till maximalt plus två grader den 17 december samtidigt som det regnar i stället för snöar, men redan den 19 december övergår regnet och det underkylda regnet i snöfall. Hur som helst tyder det på halka på gator och trottoarer.

Jämfört med december i fjol som hade en snittemperatur på –3 grader är vi fortfarande ordentligt på kallare sidan. På lång sikt har december en medeltemperatur på –1,7 grader.

Mulet

Ett för årstiden typiskt gråväder har också i år lagt sig över regionen. De första fem dagarna i december hade litet sol och klart väder men efter det har det varit helt mulet. Procenten för klart väder är därför nu 18 eller precis som normalvärdet för december. Följande chans till solsken är enligt prognosen inritad till lördag–söndag den 16–17.12.

Stick i stäv

Årets vinterväder går stick i stäv med klimatuppvärmningen globalt men brukar förklaras som en naturlig avvikelse.

Orsaken till det kylslagna vädret är att jetströmmarna på c. 10 km:s höjd parkerat ett par hundra kilometer söder om Finland vilket betyder att inga milda pustar därifrån når vårt land medan kalla vindar från ost och emellanåt nord håller oss i sitt grepp.

Snö. Postlådorna vid korsningen till Långholmsvägen och Gamla Långholmsvägen har haft snöhattar allt sedan den 19.11.

Vintrigt. Också i Borgå längs Werner Söderströmsgatan mot Mannerheimgatans och Sibeliusbulevardens korsningfanns det rikligt med snö på morgonpromenad med hunden i dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar