måndag 23 oktober 2023

Vintern väntar bakom hörnet

Efter en mild start på oktober dyker temperaturerna så gott som dagligen och under veckan utlovas också snö i söder.


BORGÅ. Med en medeltemperatur på 6,5 grader i dagsläget ligger vi fortfarande en halv grad högre än normalt i oktober men det blir kallare och kallare.

Antagligen landar vi på en medeltemperatur på under 5 grader till sist, vilket skulle betyda att oktober sedan 2001 varit kallare bara tre gånger. De tre föregående åren har å sin sida varit milda med snittemperaturer från 7,9 till 8,5 grader, så det var väntat att det någon gång blir kallare.

Två gånger har nattemperaturen gått ned till tre köldgrader medan den varmaste dagstemperaturen fyra gånger varit uppe i 14 grader. Den 15 oktober var medeltemperaturen ännu 8,3 grader

Annat ljud

 Nu blir det annat ljud i skällan med dagstemperaturer på några plusgrader och nattemperaturer på snäppet under 0 grader. Morgonföret är slipprigt och snö eller snöslask utlovas till tisdag, onsdag och lördag.

Vädret har varit blåsigt och regn har fallit tillsammans med ett högt vattenstånd, som högst var det den 15.10. med 112 cm över det normala, då bl.a. vägen till Svinö tvingades stänga. Regnmängden är nu uppe i 110 millimeter. I genomsnitt faller det 94 mm i oktober. Det har ändå varit rätt vackert. Procenten för soligt och klart är nu 41 procent när normalvärdet för oktober är 32 procent.

Efter högvattnet.  Svanparet med fyra ungar söker efter mat i strandvattnet på Vessö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar