tisdag 15 augusti 2023

Alltjämt sommarväder – med högvatten och blåalger

Ett för årstiden varmt sommarväder har karakteriserar augusti fram till månadens mitt. Högvattnet ger sig inte och i dagarna kom också de blågröna algerna.


BORGÅ. För tillfället har vi en medeltemperatur på c. 18 grader, dvs. en grad över det normala. Sol- och klarvädret är i trakterna av 60 procent, alltså sju procentenheter högre än på lång sikt.

Regnet har lyst med sin frånvaro allt sedan de första dagarna i augusti. Då föll det 50 millimeter regn. Efter det har vi fått bara 2 millimeter till. Enligt prognoserna kan vi vänta oss på sin höjd 10 millimeter till, om ens det. Vi får nog vara nöjda att det regnade i början av månaden annars hade såväl skördeutsikterna som bärskörden ha varit mycket sämre.

Högvatten

Ett ovanligt fenomen som pågått fr.o.m. juli är det höga vattenståndet. I regel har vi haft 20–40 cm över normalvattenstånd. Högst var det den 3.7. och den 8.8. med 51 cm över det normala. Begripligt om det samtidigt hade varit lågtryck men normalt lufttryck eller högtryck har dominerat.

I går den 14.8. hade vi blågröna alger vid bryggan på Vessö. De har mestadels hållit sig borta med undantag för något sporadiskt gästbesök under den heta perioden i slutet av juni och i mitten av juli. På sajten vesi.fi kan man se på dagsläget för algförekomsten och meddela egna iakttagelser.

Andra halvan av augusti utlovar snäppet kallare väder kring 17 grader i genomsnitt, en aning regn och litet molnigare.

Algförekomst. Den 14.8. drog blågröna alger in i viken till Varpet på Vessö.

Regn. Den 1 augusti föll det 10 millimeter regn – och den andra, tredje och fjärde augusti ytterligare 31 millimeter. Det märktes på skogsvägarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar