onsdag 10 maj 2023

Mot normal majtemperatur

Efter en ovanligt kall början på maj jämnar det ut sig nu när en tredje del av maj börjar vara passerad. Också sol- och klarvädret är på stigande.


BORGÅ. Den 5 maj var medeltemperaturen rekordkalla 4,8 grader och nu den 10 maj 5,3 grader men det är bara upptakten på en varm period som väntas hålla på ungefär till den 20.5. Går det som prognosticerat har vi en medeltemperatur i närheten av det normala för årstiden dvs. mellan 10,5 och 11 grader den 20 maj. Temperaturen övskrider 20 grader i flera dagar och nattfrosten är en minne blott. Men sen verkar det blir mulnare, snäppet kyligare och litet regn från och med den 20.5. framåt. Egentligen talar vi om normalvärden för temperaturens del med 18 grader som högst och sex grader som lägst.

Soligt

Procenten för soligt och klart väder steg från den 5.5. då den var 45 till 66 den 10 maj. Normalt har vi 57 procent vackert i maj men det är en öppen fråga hur det går. Så klart som i april då vi hade rekordvackert med 74 procent blir det inte i maj.

Regnmängden i nuläget är c. 7 millimeter. Den 4–5 maj överraskades vi att några snöskurar, men snön stannade aldrig stannade kvar på marken, bara skrämdes litet. Enligt prognosen utlovas på sin höjd 6 milliliter regn till den närmaste tiden, ungefär till den 23.5. Men den prognosen kan ändras många gånger om.

Lågt vatten och

körsbärsblomning

I maj är det vanligtvis lågvatten, så också i år. De senaste veckorna har vattenståndet varierat mellan 40 centimeter till 10 centimeter under det normala. Som bäst är det 42 centimeter lägre än normalt på Vessö.

Med våren följer blommande körsbärsträd i Författarparken norr om Borgå stadsbiblotek. Folkströmmarna har börjat tillta men det gäller att vara ganska snabb i vändningarna för den blomning som inleddes lördagen den 6 maj tar slut senast efter två veckor, alltså den 20 maj.

Lågvatten. Vattenståndet på Vessö är nu –42 centimeter och temperaturen i det våta elementet 10 grader. Det hindrar inte att flattyn Molly tar sig ett dopp.


Folknöje. Blommande körsbärsträd i maj Författarparken hör våren till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar