lördag 18 februari 2023

Vintern kom tillbaka

I motsats till tidigare väderprognoser återvände vintern med full styrka i morse. Snö och temperaturer under 0 grader och kallare blir legio åtminstone i några dagar.


BORGÅ. Hela centrum med gator och torg har varit snöfria den gångna veckan och i Harabacka har mätstationen visat på 2 centimeter. I går kväll drog så en front med snö in från syd, sydväst. Det fick snömängden att öka till 10 centimeter i morse och 12 centimeter nu på eftermiddagen. Tre centimeter till skall snötäcket öka under detta dygn och på söndag med fem centimeter, dvs. kring 20 centimeter på två dygn. Samtidigt sjunker temperaturen från –1 i dag till –6 grader på söndag, –11 grader på söndag, –13 på tisdag och –18 natten till onsdag. Det talas om en polarvirvel som stannat av i högre luftlager och låter kall luft dra in över Finland. Så värst länge håller inte köldknäppen i sig enligt prognosen på meteorologiska institutet för på fredag till söndag blir det 0 grader som mildast. Foreca förutspår något kallare mot slutet av veckan men 0 grader till den 27–28.2.

Skidföre

Det innebär hur som helst att skidföret återkommer lämpligen till sportlovsveckan. Medeltemperaturen som i detta nu är –1,3 grader blir under återstoden av månaden c. –4 grader och hela februaris medeltemperatur –2,7 grader, dvs. aningen mildare än i vinterns första månad, december 2022, som hade –3,0 grader i genomsnitt. Allt enligt nuvarande väderprognoser. Litet mera snö utlovas och soligt och klart mellan verserna.


Vintern återvände. Vy från Adlercreutzgatan på förmiddagen den 18 februari. Snömängden ökade från 2 till 12 centimeter på eftermiddagen och mera snö utlovas i dag och i morgon.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar