måndag 12 september 2022

Lågvatten och torka i september

 BORGÅ. I tidningen Uusimaa rapporterades förra veckan om rekordlågt vattenstånd i Borgå å. Samma fenomen syntes vid stugan på Vessö lördagen den 10.9. då meteorologiska institutets vädersajt kom med uppgiften om –55 cm lägre vatten än normalt. Om det är rekord är jag inte säker på, året är delvis oklart men någon gång i mitten på 1980-talet var det lika lågt vatten – på försommaren – vilket är mera normalt. Det betydde att man gick torrskodd ut till ett litet berg utanför stenbryggan på tomten. Samma var fallet i lördags. För tillfället är vattnet ännu lågt men ändå 10 cm högre än när det var som lägst.

Den torra vädertyp som rått stora delar av sommaren, i synnerhet i augusti har fortsatt i september. Räknat från den 22.8. har det fallit bara 8 millimeter regn och i september ingenting. Men nu utlovas åtminstone närmare 20 millimeter regn fr.o.m. onsdag–fredag denna vecka. Blir intressant att se om dessa regn mer eller mindre torkar bort som det skedde flera gånger i somras.

Medeltemperaturen är nu 9,2 grader, dvs. drygt två grader under det normala. Det beror närmast på kalla nattemperaturer med frost redan tre gånger. Normalt får vi nattfrost först dagarna efter den 15 september. Solsken och klart väder har förekommit mer än normalt, procenten för vackert väder är nu uppe i 68 när genomsnittsvärdet är drygt 50 procent i september.

Lågvatten. Stranden såg helt konstig ut när vattnet sjönk 55 centimeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar