måndag 11 juli 2022

Rätt varmt och soligt men nu kommer regnen

 Julivädret har under månadens första tredje del uppvisat ett soligare och varmare anlete än normalt men det har varit torrt. Nu torde också den detaljen åtgärdas.


BORGÅ. Om början på juli var ovanligt varm med en medeltemperatur på drygt 21 grader var perioden mellan den 5 och 10.7. normalare. I dag har vi en genomsnittstemperatur på fortfarande höga 19,7 grader dvs. två grader högre än normalvärdet för juli.

Men det blir svalare. Under de närmaste veckorna får vi en snittemperatur på c. 17 grader och i samband med tilltagande och för många välkomna regn blir det mulnare. Det utlovas ungefär 50 millimeter nederbörd fram till den 25 juli. För närvarande har det fallit 3 millimeter i Borgå och 6 millimeter på Vessö. Havsvattnet är varmt, temperaturen ligger kring 21–22 grader, mer än godkänt.

Regn viktigast

De närmaste dagarna drar en värmeslinga från öster över södra Finland vilket kan innebära en till två heta dagar med upp till 27 grader imorgon på tisdag.

Men regn är nu det vi behöver för svamp, bär och skörd på åkrarna. De prognoser som tidigare i somras utlovats har vad millimetertalet beträffar ungefär halverats, så om det faller åtminstone 25 millimeter under två veckor får vi vara nöjda och allt som överskridet det mottas med tacksamhet.

Högsommar. Den 7 juli bestod oss med ett omväxlande men torrt väder i centrum av Borgå. Det som behövs nu är regn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar