lördag 11 juni 2022

Det börjar likna sommar

 Efter en kall maj och inledning på juni har vädertypen blivit mera sommaraktig och tilltalande.


I dag den 11 juni steg dagstemperaturen till försommarens högsta med 23 grader. Före det höll sig temperaturen över 20 grader allt från den 7.6.  Det här är sist och slutligen en mycket behaglig temperatur. Men de som bor i våningshus har det ändå hett om öronen. I lägenheter där vädringsmöjligheterna är begränsade ligger innetemperaturen mellan 25 och 30 grader. Ingenting mot juni förra året förstås, med sin rekordvärme och 16 heta dagar. I år har vi inte haft en enda het dag tillsvidare.

Nära normal temperatur

Medeltemperaturen i juni är i långa loppet 15,2 grader och för närvarande 14,5 grader. Det har blivit vackrare dag för dag så procenten för soligt och klart väder är nu uppe i 53  (56 för månaden som helhet i snitt). Dagar med minst 75 procent vackert har vi välsignats med i ett antal om fem medan de helt mulna dagarna uppgår till en enda dvs. den 2 juni, då det föll 18 millimeter regn, mest denna månad tillsvidare. Regnmängden är nu uppe i 30 millimeter. Normalt faller det 75 millimeter regn i juni. I fjol fick vi 25 millimeter.

Vädret verkar under de närmaste veckorna fortsätta utan stora kast åt någondera hållet, temperaturen håller sig i närheten av 20 grader, det är halvklart och faller på sin höjd kring 10–15 millimeter regn. En rätt normal juni med andra ord.

Försommargrönska. Färgerna i naturen går i intensivt grönt i början av juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar