tisdag 10 maj 2022

Det grönskar och blommar

 Våren har gått försiktigt framåt. Vi fick vänta till den 10 maj innan det började grönska på träd och i buskar på allvar. Ett litet regn den 7 maj och mera värme gjorde susen.

BORGÅ. Inte så sällan blommar vitsipporna till första maj men i år blommade de ungefär en vecka senare och främst där de fick växa i skydd för en kall vårvind och där solen kom åt att värma upp omgivningen.

Den 5 maj var medeltemperaturen ännu nere i 6 grader men nu den 10 maj är den så mycket som 7,7 grader, vilket ännu är kallare än normalt. Nattfrost torde i alla fall inte längre förekomma och när också dagstemperaturen börjar ligga kring 15 grader är vårstämningen här.

Natten till den 7 maj föll ett litet regn på 2 millimeter men det var tillräckligt för att i samband med stigande temperatur få grönskan att ta fart. Och mera regn utlovas de närmaste tio dagarna då det kan falla upp emot 20 millimeter nederbörd. Samtidigt närmare sig medeltemperaturen 9 grader, vilket ändå är nästan två grader under månadens genomsnittsvärde 10,7 grader.

Körsbärsträden blommar

I dag hade körsbärsträden i den japanskt inspirerade författarparken gått i knopp och rentav börjat blomma ställvis. Jämfört med året innan är tidpunkten den samma medan blomningen startade den 8 maj 2020 då också ett nattligt snöfall gav nästan makabra kontraster åt de röda blommande klasarna.

För tillfället har det varit vackert för 51 procent och regnmängden är som sagt bara 2 millimeter. I fjol var maj rekordregnig och mulen. Det föll 104 millimeter nederbörd och det var vackert för 40 procent, då det normalt skall vara vackert för 60 procent.


Rödlila. Körsbärsträden i den japanskt inspirerade författarparken norr om huvudbiblioteket blommar ställvis. Det brukar bli folkvandring när blomningen är som vackrast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar