fredag 15 april 2022

Islossningen närmar sig

Våren segar sig fram på grund av kallare väder än normalt, men någon gång kommer dagen då Borgå å kastar sitt istäcke. Vi har redan passerat genomsnittet för islossningen.


BORGÅ. I genomsnitt försvinner isen på Borgå å nämligen den 11 april. Nu den 15.4. syns redan tecken på att islossningen närmar sig. Det börjar alltid med att platserna där det strömmar, under Mannerheimgatans och Gamla bron blir isfria, därefter syns öppet vatten mellan broarna. Nu är vi så långt komna.

Sedan brukar det dröja mellan några dagar till en vecka innan all is har flutit bort. Det igen beror på hur varmt det är, om det smälter dygnet runt, osv. Fr.o.m. påsksöndag den 17.4. blir det varmare och hela nästa vecka rör sig dagstemperaturen kring 12–16 grader. Men nätterna är fortsättningsvis förhållandevis kalla, dvs. kring och under 0 grader. 

Den tidigaste tidpunkten för islossningen är 2021 då vi inte hade någon is alls på ån, 1990 skedde det den 25.2. År 1985 gick isen så sent som den 25.4. och 2003 den 24.4. 

Medeltemperaturen ligger nu kring +1,5 grader jämfört med snittvärdet 4,1 grader. Om det blir varmare, som det verkar, kan vi kanske få en månadsmedeltemperatur litet under +4 grader. Det har varit vackert för 50 procent och fallit nederbörd i form av snöslask sex dagar. Nu blir det också torrare och inte bara soligare och varmare.

Ställvis isfritt. Vattnet flödar fritt under och mellan broarna och då är det inte så långt kvar till islossning i hela Borgå å. Bilden är från den 14 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar