fredag 11 mars 2022

Vinterns rygg är på väg att brytas

 Efter en lång vinter och mycket snö ser mars ut att bli den månad – helt enligt statistiken – som knäcker vinterns rygg.


BORGÅ. Vintern började tidigt, vilket syntes i det faktum att december var den kallaste vintermånaden med –6,6 grader. I fortsättningen vara det inte så kallt men det föll snö ett antal gånger så att snömängden som mest var uppe i över 50 centimeter.

Mars har börjat med temperaturer under det normala men senast i mitten av nästa vecka är vi framme vid den tidpunkt vi kallar den termiska våren. Det är när medeltemperaturen bestående håller sig över 0 grader

I skrivande stund är medeltemperaturen som normalt för mars dvs, –1,5 grader men mars har trots kalla nätter varit solig och snöfall har uppträtt bara en gång, den 8.3. då vi fick kring 4 centimeter. Det har varit vackert för drygt 60 procent.

Dagarna fram till nästa veckas torsdag har en medeltemperatur kring 0 så att det är upp emot 5 grader på dagen och fem köldgrader på natten. Men därefter utlovar prognosen samma dagstemperaturer men nu blir nattemperaturen högre eller kring 0 grader och snön börjar smälta dygnet runt.

10 värmegrader

Dagen då vi första gången når upp till +10 grader sker i genomsnitt den 10 april. Så det är hugget som stucket om vi når upp till denna milstolpe i år. Ser vi litet tillbaka skedde det den 27 mars i fjol, den 28 mars 2020 och den 29 mars 2019. Därförinnan har vi haft minst 10 värmegrader i mars efter år 2001 nio gånger till, alltså 12 gånger under 21 år. Som tidigast upplevde vi +10 grader den 10 mars år 1997 och som senast den 5 maj år 1985.

I fjol skedde islossningen i Borgå å den 1 april, året innan fanns ovanligt nog ingen is på ån medan det 2019 var islossning den 31 mars.

Den som suktar efter ljusa kvällar får litet extra bonus när vi övergår till sommartid söndagen den 27 mars, vilket betyder fem dagar med ljusa kvällar innan vi övergår i april.

Sol över isen. Den 6 mars sken solen över åisen och folk rörde sig till fots och på cykel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar