måndag 17 januari 2022

En köldknäpp och sedan berg- och dalbana

 Januari inleddes med helt normala temperaturer tills kölden slog till men sedan blev det ovanligt milt. Under de kommande veckorna åker temperaturen berg- och dalbana.


BORGÅ. Temperaturen pendlade på båda sidor av 0-strecket under den första veckan i januari tills en kall period mellan den 7 och 11.1. fick medeltemperaturen att sjunka till den för årstiden normala –5,3 grader den 10 januari, jämfört med den 5 januari då genomsnittstemperauren var –2,3 grader. Kallast var det den 11.1. med –20 grader. Kvarnbackens skola visade –20,2 grader och mätstationen i Harabacka –21 grader. Dagen var lika kall som den 8.12. då vi också hade 20 köldgrader.

Luftströmmar från väster över de norska fjällen och föhnvindar fick därefter temperaturen att stiga till 7 värmegrader den 13 januari. Den 15.1.var medeltemperaturen –4,1 grader, procenten för soligt och klart väder var hyggliga 33 och nederbördsdagarna 9.  

Halt i skidspåren

Snödjupet i Harabacka är nu 17 centimeter i.o.m. de 5 cm som föll natten till den 18.1; men skidspåren till Humla och många andra ställen är så isiga och hala att de har stängts. Nu behövs 10–15 centimeter ny snö för att få dem säkra igen. Råkade gå på hundlänk vid spåren i Kokon den 14 januari då en ung flicka föll riktigt illa i nerförbacken och reste sig med möda efter en stund, då jag redan var på väg till henne för att fråga hur det gick.

I fortsättningen utlovas ingen hårdare köld, temperaturen sjunker sällan lägre än till 8–10 köldgrader medan det på dagarna är nära 0 grader.  I fjol hade januari en normal medeltemperatur på –4,1 grader medan februari med –7,9 var vinterns avgjort kallaste månad.

Solskensdag. Flera dagar i januari har kommit med solsken såsom den 13.1. som också var månadens mildaste med +7 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar