lördag 13 november 2021

Temperaturen sågar upp och ned

En för november typisk vädertyp med stora variationer i temperaturen råder för närvarande samtidigt som vi sakta men säkert går mot kallare tider.


BORGÅ. Fortfarande är medeltemperaturen nästan fyra grader högre än i genomsnitt när vi skriver den 13 november, dvs. 4,9 grader när november som helhet normalt har +1,2 grader i medeltemperatur.

Dagstemperaturen under den senaste veckan har pendlat mellan 9 grader och 3 grader medan nattemperaturen fyra gånger har varit minst 0 grader och som kallast natten till den 9.11. då höstens kallaste dag innebar -6 grader, på sina håll ner emot 8-9 köldgrader i vår region. Det fick många att byta till vinterdäck, vilket inte därefter varit direkt nödvändigt, men ändå vettigt med tanke på årstiden vi lever i.

Mot det kallare

Ser vi framåt tio dygn blir kommande vecka rätt mild med temperaturer mellan ett par till sex grader på plussidan. Men därefter utlovas kallare väder och inte så oväntat också snö den 21 november, ifall prognosen håller streck. Temperaturen väntas hur som helst variera mellan någon plusgrader på dagen till tre, fyra köldgrader på natten.

I fjol var november mild, medeltemperaturen 4,5 grader var den näst högsta eftersom bara november 2015 med +4,7 grader har varit mildare. Nu väntas medeltemperaturen stanna kring +3 grader, vilket ännu är milt.

Soligt och klart har vi haft för hyggliga c. 30 procent men antagligen blir det mulnare under månadens andra hälft. Nederbördsmängden är nu uppe i 29 millimeter. I fjol föll det 91 millimeter men åren 2018–-2019 gick mängden nederbörd inte att mäta pga. att det var för kallt och regnmätaren frös till.

Vacker förmiddag. Den 11 november hade ett strålande väder fram till middagstid då det blev mulnare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar