lördag 9 oktober 2021

Varm oktober blir snart mera normal

Den onormalt varma början på oktober ser ut att övergå i mera normala väderparametrar senast mot slutet av nästa vecka.


BORGÅ. Medeltemperaturen är för tillfället 11,3 grader. Det är nästan två grader varmare än motsvarande period i september och nästan fem grader varmare än normalt. I början hade vi också sol men vädret har allt mer övergått till ett gråmulet, men varmt, uppehållsväder. Regnmängden är nu bara 1 millimeter. Men det börjar snart också att regna.

Normalt har oktober en medeltemperatur på 6,5 grader. Varmast med en snittemperatur på 9,1 grader var det i början på 2000-talet och två gånger har vi haft 8,5 grader i medeltal efter det, senast så nära inpå som i fjol, då hela hösten var varm. I år var som bekant september den kallaste på 20 år.

Normalt

När temperaturen blir normalare mot slutet av nästa vecka får vi också dagstemperaturer på högst 10 grader och nattemperaturer kring 3–5 grader men ännu lyser oktoberfrosten, för att inte tala om snön, med sin frånvaro.

Sol- och klarväder har vi i detta nu för 28 procent, det är ganska nära det normala för årstiden. Och mulnare blir det statistiskt sett i november och december. Också januari och februari tenderar att vara allt mulnare.

Eftersom september var kall och oktober kanske landar på drygt 8 grader verkar hösten efter oktober att vara som den brukar. Det beror med andra ord på november om vi får en varmare eller kallare höst än i genomsnitt.



Höstligt. I Sibeliusbulevarden lyser ekarna i gult.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar