onsdag 8 september 2021

Tidig första frost

Frosten bet till omkring två veckor tidigare än normalt. Den kyliga starten på september håller nu på att övergå i nästan sommaraktiga temperaturer, åtminstone tillfälligt.


BORGÅ. Den 5 september visade termometern +3 grader, vilket på marknivå innebar nattfrost. Normalt kommer den första frosten smygande kring den 18 september.

Tidigare än i år har den första frosten aviserat sin närvaro 1984 den 26.8; 1983 den 2.9. samt 2007–2008 den 1.9.  År 1980 fick vi den första frosten så sent som den 23 oktober. Tidsrymden mellan den tidigaste och senaste datumen är därmed cirka två månader. I fjol nöp den första frosten till först den 16.10.

Omväxlande

Vädret har annars varit för hösten typiskt omväxlande men också mindre regnigt än i augusti. För närvarande har det fallit 5 millimeter regn. Medeltemperaturen är 10,6 grader (11,4 normalt) och på stigande. Procenten för soligt och klart väder ligger på 46 dvs. exakt det samma som på lång sikt.

De närmaste dagarna närmar sig maximitemperaturen 20 grader, men därefter blir det normalare väder. Det är halvklart och faller i runt tal kring 15 millimeter nederbörd den här och påföljande vecka.

Svamparna som sköt upp mot slutet av augusti har i det närmaste tagit slut, men kan finnas längre in i skogen. Lingonen lyser däremot röda och det gör också lönnar och andra lövträd när frostnätterna så småningom tilltar.


Höstseglats. Ett svanpar med sju ungar håller till i viken på Vessö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar