onsdag 7 juli 2021

Värmen bara fortsätter

 Vem trodde väl i vintras när snön vräkte ned och temperaturen sjönk under -20 grader att vi skulle få uppleva en av de varmaste somrarna i mannaminne. Kanske någon, men knappast många.


BORGÅ. Juni bjöd ju på värmerekord med en medeltemperatur på 19,6 grader men nu ser också juli ut att bli en av de varmaste, om inte rekordvarm den med.

I skrivande stund är medeltemperaturen 21,2 grader (17,7 normalt), vi har haft hetta varje dag och den ser ut att fortsätta så långt fram prognoserna sträcker sig, dvs. till den 20.7. 

Tidigare julirekordet på 22,1 grader var dagsens sanning år 2010. Men om man får tro på väderprognoserna har vi en medeltemperatur på kanske 22,2 grader den 20.7. och antagligen ungefär det samma när juli övergår i augusti. Detta sagt med vetskapen om att vi idag skriver den 7 juli.

Hett

De heta dagarna i en följd närmar sig två veckor eftersom de sista fem dagarna i juni också var heta. År 2010 hade juli 25 heta dagar och 1994 liksom 2001 var de 22. Hur det går denna juli är en öppen fråga men antagligen får vi minst 20 heta dagar, kanske närmare 30. Hettan har naturligtvis negativa följder, bl.a. fick vi blågröna alger i vattnet idag. 

De soliga dagarna är rikligt förekommande, procenten för soligt och klart väder ligger nära 80 (57 normalt) men nu blir vädret ändå mera ostadigt och det faller till och med litet regn. Regnmängden för närvarande är futtiga 2 millimeter. Normalt faller det c. 74 millimeter regn i juli.

Sol och sommar. Den 3 juli besöktes Långhällen i yttre skärgården utanför Pellinge. I bakgrunden Klovharun, Tove Janssons sommarhem i många år.

Osimbart. Den 7 juli drog blågröna alger in i stranden på Vessö. Det var inte oväntat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar