måndag 8 mars 2021

Fortsatt vintrigt i mars

 Den som hoppades på en tidig vår högg ordentligt i sten. Två veckor framåt har vi ett normalt vinterväder att vänta oss i mars.


BORGÅ. Den första veckan i mars har en medeltemperatur på –1,5 grader, vilket är det samma som värdet på lång sikt. Men det skärper till sig.

Under kommande två veckor pendlar temperaturen mellan –18 och och 0 grader nattetid och –11 och +4 grader på dagen. Medeltemperaturen kring den 20 mars beräknas bli närmare 3 köldgrader. Stämmer det skulle årets mars månad ha varit kallare fem gånger och mildare 15 gånger sedan år 2000.

Men det här är ännu osäkert p.g.a. att prognosen sträcker sig två veckor framåt och att en tredje del av mars ännu återstår efter den 20 mars. Men några rinnande vårbäckar och smältande snö verkar det inte bli i brådrappet, snarare då mera snö och kyla.

Dagarna blir ändå varmare i och med att solen stiger allt högre på himlen och dessutom utlovas rätt klart väder åtminstone den påbörjade veckan. 

Snömängden ökade med närmare 5 centimeter i samband med det snöfall som drog över Borgå igår på söndag. Mätstationen i Harabacka visar nu på 21 centimeter. Ett par dagar tidigare var snödjupet 15 centimeter.

Den kallast uppmätta mars inföll 2013 då medeltemperaturen var nere i 6,7 kölgrader. Mildast var det i mars 2007 då vi hade +3,2 grader i snitt. Senast det var kallt i mars skrev vi 2018 och medeltemperaturen var då –4,7 grader.

Snöigt. Snöfallet mot kvällen den 7 mars svepte in Brinkgatan på Kvarnbacken i ett tätt snötäcke. Våren låter med andra ord vänta på sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar