söndag 17 januari 2021

Fortsatt vargavinter

Tre dagar har vi upplevt sträng kyla men också om temperaturen blivit och blir mildare fortsätter vargavintern kanske ännu en månad framöver.


BORGÅ. Man vande sig vid högre temperaturer än normalt för årstiden under hösten och december men efter den 8 januari och i synnerhet fr.o.m. den 13.1. slog kölden till och det ordentligt.

De kallaste dagarna inföll mellan den 14 och 16 januari då kölden nattetid och dessutom under stora delar av dygnet gick ned till 23 köldgrader medan dagstoppen som lägst var –19 grader och som högst –8 grader. I skrivande stund innebär det en medeltemperatur på –6,3 grader, ovanligt nog är det på långa tider lägre än normalvärdet för en månad, som för januari är –5,1 grader.

För närvarande har kölden lättat och mot slutet av nästa vecka väntar meteorologen kanske rentav blidväder, men, men.

Det blir nämligen kallt på nytt fr.o.m. måndagen den 26 januari och kölden väntas fortsätta med en medeltemperatur kring –10 grader fram till månadsskiftet. Forecas meteorolog Markus Mäntykannas tror till råga på allt att högtrycket med köld och snö stannar kvar över Finland kanske hela februari.

Här vill jag komma med ett uppmuntrande besked för dem som inte vurmar för hård kyla. Väderprofeten/spåmannen Unto Riihiluoma från södra Österbotten hade hör och häpna fullständigt rätt i sina profetior om sommarens och höstens väder 2020. Om vintern har spådomarna också stämt så här långt, snön kommer sent, sade han i september. Men sedan blir det mycket snö i samband med svår snöyra och så var precis fallet den 11–13 januari då det föll 45 centimeter snö, vilket fortfarande syns i oplogade gångvägar och smalnande gator. Om februari säger Riihiluoma att vi kan njuta av ett fint vinterväder, vad han nu avser med det, men någon hård kyla talar han alltså inte direkt om. 

Kallare

Senast vi hade kallare än 23 köldgrader var 2017 och 2016 då det var –24 respektive –27 grader. Också 2013, 2010, 2006 och 2003 var det kallare i januari än i år så här långt.  Kallast var det i januari 1987 då kvicksilvret kröp ned till –35 grader.

För tillfället har vi haft det vackert för 17 procent tack vare soldagarna med köld, men kommande vecka utlovas mulet och mera snö, kanske uppemot 30 centimeter till. För alla skidfantaster och pulkaåkare är vintern just vad man gått och drömt om.


Sol och köld. Den 16 januari var det 20 grader kallt och solen sken från en molnfri himmel över husen i norra ändan av Kvarngränd i Gamla stan.




Mulnande. Den 17 januari var det 10 grader kallt och solen hade försvunnit. En smal stig ringlade sig fram mellan husen vid  Karsmansgränd mellan Berggatan och Kyrkogatan i Gamla stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar