måndag 21 december 2020

Så här blir antagligen våra vintrar

 Vädret har de senaste dagarna varit just så grått och vått det kan vara i värsta fall. Och ännu värre är att det här verkar bli det nya normala.


BORGÅ. Meteorolog Markus Mäntykannas skriver om det i sin blogg på Forecas hemsida. Orsaken är koldioxidutsläppen som människan svarar för. Mest syns det i stigande temperaturer för vinterns del, som i slutet av detta århundrade kan få temperaturer på fem grader över dagens värden. 

Vintrarna med litet snö i södra Finland har redan ökat och medeltemperaturen för vintern har stigit med en grad i söder och över en grad i norr. Regnmängden har ställvis ökat med över 10 procent. Efter år 2050 kan vintrar med snö helt saknas i södra Finland och ersätts i stället med regn, vart tredje år.

Så långt alltså Markus Mäntykannas.

Mildare

För egen del visar statistiken att vinterns medeltemperatur 1974–2000 var -4,9 grader och 2001–2020 är den nu -3,6 grader. Alltså 1,3 grader mildare.

Jul utan snö förekom fram till år 2000 vart fjärde år. Från år 2001 har vi haft 8 snöfria jular och antagligen också årets jul, vilket betyder att 9 jular av 20 har varit svarta, dvs. 45 procent – nästan hälften.  Förutom på vintern syns också temperaturstegringen på hösten medan våren och sommaren inte ännu har berörts i samma mån.

För närvarande är medeltemperaturen för december +0,8 grader (-2,7 normalt). Det har varit vackert för 16 procent, alla klara dagar inföll under månadens andra vecka. Regn eller duggregn har varit det normala och nederbördsdagarna är nu uppe i 13 (20 normalt för december). Snö har fallit fyra gånger men den har smält bort om några dagar. Får vi bestående snötäcke denna vinter blir det troligtvis på nästa års sida.

Årets medeltemperatur ser ut att bli rekordhög, dvs. minst 8,0 grader om ingen oanmäld köldknäpp sätter in. Från år 2000 har den högsta årsmedeltemperaturen varit 7,3 grader år 2000 och 7,2 grader år 2015. Men varmast är så här långt 1975 då årsmedeltalet var 7,6 grader.



Snö med våld. Borgå stad har kört snö ut i Kokon så skidfantasterna kan skida på en c. halv kilometer lång bana. Det var gott om skidåkare i lördags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar