tisdag 10 november 2020

Nu vänder november mot det normala

Efter en solig och mild inledning på november ser vädret ut att bli mera normalt, dvs. kyligare, gråare och mera nederbördsrikt.


BORGÅ. Normaltemperaturen för november är +1,2 grader så medeltalet för månadens första tredje del den 10.11. på 6,7 grader är högt. Det kommer dessutom att inverka på snittemperaturen för resten av månaden åtminstone delvis (till en 1/3). 

Man tippar väl inte helt fel med påståendet att minst +10 grader för den här höstens del för sista gången besannades den 6 november då maximitemperaturen var uppe i månadens högsta, 12 grader.  Men osvuret är bäst. Det har hänt att temperaturen stigit till 10 grader också i december. De höga nattemperaturerna under början av månaden återgick till det normala fr.o.m. den 8–9.11. då det var 0 grader på natten och i dag morse då det förunnades oss rentav en köldgrad. Tillägg: temperaturen sjönk mot natten ända ned till -3 grader.

Som det nu ser ut verkar temperaturen två veckor framöver sjunka men inte så farligt mycket. Vi landar på ungefär +5 grader i genomsnitt när det återstår en vecka av november. Det kunde betyda att månadens sluttemperatur finns någonstans i trakterna av +4 grader, vilket – det måste sägas –  fortfarande är högt. Fyra gånger har november varit mildare och mildast var den år 2000 med +4,9 grader i snitt.

Men det här är spekulationer, visserligen realistiska, men i alla fall.

Soligt och torrt

November brukar vara eländig med regn och mulet väder men fram till nu har vi haft sol- och klarväder för hyvens 41 procent och regndagar bara tre gånger. Men två veckor framöver har vi soligt bara tre, fyra dagar medan det regnar mera ofta och t.o.m. utlovas snö eller snöslask till den 22–23 november. Märk att det är så långt dit att det ska tas med en nypa salt. 

Hur som helst har det knappast varit läge för vinterdäck än så länge och den nya väglagen vältrar ju mera ansvar på bilisten som ska följa med och förutse väglaget, eftersom det är obligatoriskt med vinterdäck från den 1 november till och med den 31 mars, märk väl, när vädret så kräver. Tidigare skulle man ha vinter däck mellan december och februari.


Soligt. Den 7 november liksom flera andra dagar lyste solen och värmde kropp och sinn som här i Gamla stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar