lördag 10 oktober 2020

Varm oktober vänder mot det normala

 Det rekordvarma oktobervädret blir normalare senast i mitten av nästa vecka.


BORGÅ. Nu är medeltemperaturen exceptionellt höga 12,9 grader (5,9 normalt för hela oktober) men det blir svalare, regnen blir mera frekventa och det klara vädret minskar. Ja säg den glädje som varar för evigt.

Ändå kan vi vara nöjda med hösten så här långt, det har ju mera känts som sommar än höst. Men snart sjunker dagstemperaturerna från 15 till 7–8 grader medan nattemperaturerna som hållit sig mellan 10 och 13 grader nu dyker ned mot 3–4 grader som kallast. Det betyder att risken för frost blir överhängande och därmed slås sannolikt inte rekordet för den senaste daterade frosten som ägde rum den 22 oktober.

Samtidigt sjunker medeltemperaturen så den blir någonting i trakterna av 9–10 grader den 20.10. och kanske närmare 8–8,5 grader till månadens slut. Varm blir oktober i alla fall men knappast lika varm som rekordåret 2000 då medeltemperaturen var 9,1 grader.

För tillfället har vi haft vackert för drygt 30 procent medan regnmängden är uppe i  20 millimeter. Prognosen visar alltså på mulnare och regnigare väder men det finns också chans för stunder med blek höstsol lågt över horisonten och regnfria dagar.


Snart dags att ta upp båten. Båtar finns det ännu gott om i Borgå å men så småningom blir det tid för att lägga dem på vinterförvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar