torsdag 16 juli 2020

Glad midsommar

Rubriken är inte ett tecken på tilltagande demens. För om man med midsommar menar mitt i sommaren, är det just i dag den 16 juli.

BORGÅ. Att vi firar midsommar - eller ”missommar” som man kallar det på vissa håll - kring den 24 juni är fel. Finskans ”juhannus” är helt rätt eller Johanne som det också kallas på svenska. Ursprungligen var ju firandet en kyrkohögtid tillägnad Johannes Döparen vars kalenderdag infaller den 24 juni. Tyskar kallar högtiden ”Sommeranfang” dvs. början på sommaren och det finns det ingenting att protestera mot.
Men mitt i sommaren är alltså i dag den 16 juli då det gått 46 dagar sedan den 1 juni och återstår lika många dagar till den sista augusti. Sommaren har m.a.o. 92 dagar, ungefär 13 veckor, som är en fjärde del av årets veckor.
Våren är kortaste årstiden, c. 2,5 månader, hösten litet längre och vintern var åtminstone tidigare ungefär lika lång som sommaren och sträckte sig från halva december till mitten av mars. Numera börjar vintrarna visa tecken på att  bli varmare så det här håller på att ändra sig.
Skrev i förra inlägget att vi ser ut att bli utan heta julidagar men det tycks inte stämma. Meteorologiska institutet liksom Foreca utlovar fyra heta dagar fr.o.m. i morgon till och med måndagen den 20 juli. Men redan nästan vecka blir regnigare och svalare.  Ostadigt men rätt varm sommarväder med andra ord.


Kvällssol. Halvklart och soligt väder i Borgå den 13.7. Idag den 16 juli har halva sommaren gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar