onsdag 20 maj 2020

Rekordkall maj får äntligen över normal värme

Det återstår visserligen en tredje del av maj månad, normalt sett den varmaste delen, men så här långt har maj varit kallare än någonsin. Men nästa vecka vänder det. Äntligen.

BORGÅ. Medeltemperaturen 7,1 grader den 20.5. ligger 0,8 grader under genomsnittet för maj 1994 som hade 7,9 grader och är den kallast uppmätta. 
Det beror delvis på lägre dagstemperaturer än normalt men framför allt på att nattemperaturen alla dagar förutom två legat på högst +3 grader, oftast snäppet över 0-strecket eller under.
När maj i genomsnitt har c. 15 grader på dagen och 6 grader på natten och alltså en medeltemperatur kring 10,5 grader, har den så här långt hållit sig kring 12 grader på dagen och 2 grader på natten, vilket alltså inneburit en snittemperatur på 7 grader.
Snö har det fallit den 11 och den 15 maj, och hagel flera gånger den här veckan tillsammans med en och annan åskknall. I regel har nätterna och förmiddagarna varit vackra medan det bildats moln med regnskurar på eftermiddagarna. Procenten för soligt och klart väder är för tillfället 50 och regnmängden 51 millimeter, uppmätt under 10 dagar.
Varmare
Men det kalla vädret viker undan. Till veckoslutet drar varmare vindar från sydväst in över Finland och under nästa vecka stiger dagstemperaturen från tisdag–torsdag upp emot 21–22 grader, samtidigt som nattemperaturen ligger kring 7–9 grader. Det här tyder på en snittemperatur i närheten av 9 grader för maj månad 2020. Kallare har det varit en gång sedan 2000 och sex gånger sedan 1974. 

Mulna eftermiddagar. Maj har tillvidare varit kall, regnig och mulen. Speciellt har molnen dragit ihop sig på eftermiddagarna. Men nästa vecka blir det varmare. I dagsläget ligger medeltemperaturen tre grader under det normala men nu stiger den till närmare fyra grader över det normala, dvs. femton grader i dygnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar