onsdag 12 februari 2020

Milt och omväxlande

Det milda vintervädret håller i sig. Februari kan som januari bli rekordvarm och vintern verkar som helhet också slå ett nytt värmerekord.

BORGÅ. I nuläget är medeltemperaturen +0,4 grader (-5,4 normalt för februari) och väntas stiga till ungefär +1 grad till månadsskiftet. Det utlovas visserligen några dagar med temperaturer under 0 grader men på det hela taget växlar temperaturen kring och mestadels över 0-strecket.
Folk har frågat om det förekommit liknande vintrar och det har det, men de är få. 1989 var en mild vinter och mildast var vintern 2007-2008 då medeltemperaturen blev +0,5 grader. För tillfället verkar det som om vi skulle få en genomsnittstemperatur för vintern på +1,0 – +1,5 grader.
Det betyder inte att det inte kan skärpa till i mars. Så skedde just 2008 då mars med -0,3 grader var ungefär lika kall som januari och kallare än februari  (+0,4) februari och mars var då vinterkall mellan den 19 och 26.3.
Det har regnat mycket i februari i år och den snö som föll på morgonnatten den 12.2. är på väg att smälta bort. Procenten för vackert väder är 33 och nederbördsdagarna 8.
Högvattnet fortsätter och nästan dagligen är vattenståndet uppe kring 60 – 80 cm över det normala. Den 10 februari var barometertrycket rekordlågt 961mmHg. Ser man på barometern som på en urtavla stod pilen på kl. 7. Vid normalt lufttryck är den på kl. 12.

Lågtrycket och högvattnet har åtföljts av ett blåsigt väder som i början av veckan betydde stormvindar med 25 m/sek på Emsalö sydspets.
Tillfällig snö. Den snö som föll morgonnatten den 12 februari smälte bort längs dagen.

Högvatten. Högvatten på 60 -80 cm över det normala har hört till det omväxlande, milda och blöta vintervädret. Hunden Molly på promenad vid åstranden.

2 kommentarer:

  1. Oj oj. Här var det nyligen sandstorm, temperaturen klättrade upp till 34 grader. Igår blåste vinden in från Atlanten och förde med sig små blåa maneter (medusor) till badgästernas stora skräck. Men ett härligt liv just nu. Å andra sidan saknar jag de riktiga vita vintrarna med smällkalla dagar och blåaste blåa himmel. - Varför är det ofta molnfritt på natten trots att hela dagen varit gråmulen? Vet du det?

    SvaraRadera
  2. Hej Hanna Helena

    Det var som - med sandstorm och 34 graders temperaturer. På Kanarieöarna kanske?
    Ja de riktiga vintrarna är jag nog rädd att är på återtåg. Kollade just februaris väder och vintern som helhet här i Borgå och det blev nytt värmerekord för vintern på +1,5 grader (normalt -4,4).
    Klara nätter beror ofta på svag vind och vikande skyar men kan också ha andra orsaker.
    Mvh Egil

    SvaraRadera