måndag 11 november 2019

November blir nu mildare

Efter en ovanligt kall början på november utlovas stigande temperaturer med omväxlande mulet och klart väder.

BORGÅ. Finland har under hösten varit indelad i en riktigt kall nordligare del och en betydligt mildare sydlig del. I Lappland har det förekommit mera snö än på 20 år och i dag uppmättes ett nytt köldrekord. I Utsjoki sjönk temperaturen till 30,9 köldgrader.
Men också i söder har november inletts i kalla tecken. Den första veckan hade ett temperaturmedeltal i Borgå på c. 0,5 köldgrader och det fortsatte att vara kallt, ännu i dag ligger snittemperaturen på -1 grader. 
Från och med den 9.11. skedde en svängning till de mildare så att dagstemperaturen den 10.11. gick upp till 9 grader och också nattemperaturen steg från under 0-strecket till 7 grader. Kallast var det den 6.11. med -6 grader.
Milt
Meteorolog Anne Borgström betonade i morse i radion att fortsättningen på november fram till den 8 december är mild och att långsiktsprognosen från december till början av februari utlovar en halv till en grader högre temperaturer än normalt. Det verkar nu som om november t.o.m. den 24.11. skulle ha en medeltemperatur på 2,4 grader, vilket är 1,2 grader högre än på lång sikt. Det är ganska nära fjolårsmedeltemperaturen för november som landade på +2,7 grader.
Den kalla början på månaden förde med sig klarare väder. För tillfället har vi haft sol och klart väder för 27 procent. Normalt är det vackert för 24 procent i november.
Nederbörden har för det mesta fallit i form av regn. Det har regnat sex av elva dagar och kommer att regna också ett par gånger under den kommande veckan. Men det blir också klart, vilket är välkommet i november. Den snö som föll i slutet av oktober försvann och det är mörkt redan 16-tiden och ingen snö gör landskapet ljusare. Litet snö utlovas nästa gång först den 23.11. enligt den svenska väderappen Klart.
Lugn vilar sjön. Det var lugnt och mulet på Vessö under förmiddagen den 11 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar