onsdag 17 oktober 2018

Mild och vacker oktober går mot sitt slut

Det milda och vackra vädret i oktober går mot sitt slut. Till veckoslutet går nattemperaturerna ned mot 0-strecket men det stora omslaget sker i mitten av nästa vecka då också dagstemperaturerna håller sig under +5 grader.

BORGÅ. Efter en paus i bloggaktiviteten p.g.a. en resa till Skottland och England är det dags att syna höstvädret under den del av oktober som varit. 
För tillfället är medeltemperaturen nästan 9 grader (5,9 normalt för hela oktober). Speciellt senaste vecka var varm med en dagstopp på 17 grader den 10.10. Nätterna har med undantag för två dagar med temperaturer under 0 grader, av vilka den 8.10. uppvisade -2 grader, varit varma och ofta hållit sig kring 10 grader.
Den soligaste perioden inföll 13–15.10. med s.g.s. helt klara dagar. Procenten för sol- och klarvädret är nu 44, normalt är det vackert för 36 procent i oktober.
Det har regnat ganska sparsamt. Millimetertalet är nu kring 25 och dagarna med nederbörd 4. Normalt faller det kring 90 millimeter nederbörd i oktober.
Ändring
Men förändringens vindar drar in över Borgå och hela vårt avlånga land, då det börjar blåsa från nordväst och temperaturerna faller.
Prognosen fram till nästan slutet av månaden indikerar en medeltemperatur på +2 grader från den 18 till den 30.10. Det skulle ge ett utfall på c. 6,7 grader för oktober som helhet. Förutsatt att prognosen håller.
Vi får gå tillbaka till 2013 för att stöta på en lika mild oktober, då medeltemperaturen också var 6,7 grader. 





















Höstfägring. Klassisk Borgåvy den 7.10.



Mytisk sjö. De skotska högländernas stora dragplåster Loch Ness med sitt mytomspunna sjöodjur Nessie fotograferades den 11.10. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar