fredag 9 mars 2018

Tre veckors köldperiod tog slut

En klassisk vinter med köld och sol, skidspår till Holken, rejäla havsisar och pimpelfiskare på Borgå å, pågick i tre veckor tills temperaturen den 9 mars på nytt nosade på 0-gradersstrecket.

BORGÅ. Köldperioden inleddes den 16 februari och pågick till den 8 mars. Under den tiden var medeltemperaturen 10,8 köldgrader och sol- och klarvädret 62,5 procent. 
Det ovanliga var att kölden fortsatte så långt in i mars. Normalt är medeltemperaturen för den första veckan i mars kring 2-3 köldgrader och dagstemperaturen stiger redan över 0 grader. Nu blev det aldrig varmare än 4 köldgrader och köldtopparna låg under 20 grader.
Tangerat köldrekord i mars
Medeltemperaturen den 5 mars var så låg som 11,9 grader och procenten för sol- och klarvädret uppe i 80. De två kalla nätterna till den 1 och 2 mars med 21 grader kallt drog givetvis ned medeltemperaturen ordentligt. 21 köldgrader är samtidigt köldrekord för mars och denna låga temperatur har förekommit i mars också åren 1981, 1983, 1987, 2005 och 2013. 
Som sagt slog vädret om kvällen den 8 mars då temperaturen gick upp till -2 grader och det började snöa, vilket inte förekommit i större skala sedan mitten av februari. Snöfallet betydde ändå inte mer än 3-5 cm snö. I nuläget är snötäcket i Harabacka 24 centimeter tjockt.
Fortsatt milt
Det milda vädret med dagstemperaturer på maximalt +4 grader och nattemperaturer på c. 5 köldgrader ser ut att fortsätta åtminstone i en vecka framöver. Då har vi kring den 20.3. en medeltemperatur på c. 7 grader kallt och eftersom månadens sista tredje del sannolikt blir ännu mildare tack vare plusgrader på dagen blir månadsmedeltalet för temperaturens del antagligen kring 4–5 grader när mars övergår i april.
Det är i alla fall mycket kallare än genomsnittsvärdet på -1,7  grader, för att inte tala om marstemperaturen de fyra senaste åren som alla uppvisat medeltal på över 0 grader. Senast mars var ordentligt kall var 2013 med -6,7 grader i genomsnitt, vilket samtidigt  är köldrekord för medeltemperaturens del i mars.


7 mars. Köld och sol på Vessö.


9 mars. Snö, milt och mulet i Borgå.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar