onsdag 21 december 2016

Midvintersolstånd utan snö

I dag då vi har midvintersolstånd den 21.12. är den ljusa tiden som kortast och som det inte skulle räcka till försvann också snön för några dagar sedan och så här ser det ut att fortsätta åtminstone fram till årsskiftet.

BORGÅ. Ja, det blir med stor sannolikhet alltså ingen snö i Borgåregionen den här julen, liksom det inte var i fjol heller. 
Ändå trodde ett flertal, liksom undertecknad, att vintern kom rekordtidigt eftersom den första ordentliga snön föll redan den 2 november och det blev rejält kallt. Men det roliga tog slut den 18.11. då marken igen var bar.
Efter det har det förekommit snö i ett par repriser liksom mera köld i början av december. Egentligen är det först nu som dygnstemperaturen igen är över 0 grader och medeltemperaturen har stigit till c. -2,8 grader jämfört med den 10.12. då det var -3,9 grader i genomsnitt. Snön försvann sedan den 19 december och ute råder som bäst ett grått och dimmigt uppehållsväder med ett par graders värme.
Pilkfiskarna är ändå ett segt släkte som också i dag flockades på en till synes livsfarlig is med ett rejält lager vatten ovanpå, bl.a. vid Alexadersgatans- och gångbron. På en förfrågan hur tjock isen var svarade en pilkare: ”15 centimeter”, men muttrade samtidigt att det ser dåligt ut i fortsättningen nu när det är värmegrader dygnet runt,
När är det som mörkast?
I november 2014 redogjordes i denna väderblogg för den mörkaste tiden. Då skrev jag så här:
”Den mörkaste, liksom den ljusaste tiden, infaller infaller inte samtidigt om vi ser på solens upp- och nedgång. Nu när mörkret är ett allmänt gissel kan man ändå dra vissa slutsatser.
Tänker vi oss att det är mörkast den tid då solen går ned senast kl 16 så sker det mellan den 9.11. och 21.1. Det betyder på det hela taget 74 dagar, dvs. nästan 2 och en halv månad, som det är som mörkast.
Som mörkast är det, sett ur solens nedgångsperspektiv, mellan den 12.12. - 20.12. då solen går ned så tidigt som 15.07. I dag den 21.12. går solen de facto alltså ned redan en minut senare i Borgå än i går. Ser vi på saken när solen senast stiger upp är det som mörkast mellan den 25-28.12. då den går upp så sent som 9.25 enligt Borgås horisont".
Julen är hur som helst en välkommen fest, som i synnerhet nu, när marken är bar, med sin traditionella belysning i gård och stugor, torg och gator, lyser upp omgivningen.
Vi går sakta men säkert mot vår men ska inte hoppa över julen. En god jul till alla läsare av väderbloggen var ni än befinner er.



Segt släkte. Också i dag då isen såg livsfarlig ut på Borgå å fanns det gott om pilkare som prövade fiskelyckan i trakten av bl.a. gångbron.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar