torsdag 14 april 2016

Ett steg bakåt

Vårvärmen som drog in från söder för en dryg vecka sedan höll i sig bara någon dag, nu lever vi under betydligt normalare väderförhållanden igen.


BORGÅ. Med en medeltemperatur kring 4,2 grader nu i mitten av april och med vetskap om att prognosen utlovar dygnstemperaturer på 4-6 grader fram till den 28.4. verkar månadens medeltemperatur inte att stiga över 6 grader utan stanna på någonting mellan 4 eller litet på 5 grader. Det börjar vara ungefär som normalt för medeltemperaturen på lång sikt i april är 4,0 grader, uträknad under drygt 40 år.
Nätterna har fortfarande köldgrader medan dagstemperaturen inte ser ut att stiga ens till 15 grader under april. I så fall blev dagstemperaturen den 6 april på 14 grader månadens varmaste. I fjol var det 15 grader som varmast i april.
Sol- och klarväder till mitten av april har vi nu för omkring 50 procent, dvs. rätt nära det normala. Nederbörden har varit mycket knapp med några mindre skurar regn.
ECMWF:s långsiktsprognos visar för sin del att våren och försommaren fram till den 8 maj ska vara litet varmare än i genomsnitt medan perioden från maj till och med juli ska vara 0,5 till 1 grader varmare än normalt. Nederbörden förutspås vara normal både under våren och sommaren.


Lågvatten. Vattenståndet på Vessö är lågt, som det brukar vara under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar