söndag 27 mars 2016

Den termiska våren är här

Påskdagen den 27 mars kom efter långfredagens och påsklördagens mulna, dimmiga väder med solglimtar och temperaturer som ger hopp om en start på den egentliga våren.

BORGÅ. På sommarstället på Vessö fanns ingen is på havet eller snö vid strandremsan, men en bit in i skogen låg ännu tjockare våt snö i drivor här och var. Men bäckarna porlande redan så smått och löften om vår låg i luften.
Den termiska våren verkar nu vara här. Enligt definition infaller den då dygnets medeltemperatur ligger över nollstrecket en vecka i sträck.
”Den termiska våren är samtidigt den kortaste av alla årstider. Den varar mellan sex och nio veckor. Längst är våren i kusttrakterna och i skärgården på grund av att havet fortfarande är kyligt. Under den termiska våren ligger medeltemperaturen på mellan 0 och +10 grader. På vidsträckta marker försvinner snön 2-3 veckor efter det att den termiska våren börjat. Från skogarna försvinner snön senast två veckor senare.” Det skriver Sara Langh så träffande om den termiska våren på Yle.

Den sista veckan i mars är också en vattendelare i den mening att dygnets medeltemperatur på lång sikt här i södern nu blir över 0 grader. För Helsingfors del är veckans medeltemperatur +0,8 grader medan den veckan innan var -0,9 grader. Därefter blir det stadigt varmare för varje vecka. I mitten av april är medeltemperaturen +2,2 grader. Vecka 16 den 18-24 april är också nattemperaturen på plussidan och medeltemperaturen kring 6,0 grader.

Vi har nu ett snötäcke i Borgå på c. 5 cm som decimeras hela tiden. Mars ser ut att få en medeltemperatur på omkring +0,5 grader, det är drygt två grader mildare än i genomsnitt. Däremot är det hugget som stucket om temperaturen hinner stiga till +10 grader i mars. Också islossningen i Borgå å verkar ske i april. I fjol blev ån utan is den 10 mars och det blev första gången +10 grader den 17 mars.

Sommartid

Natten till den 27 mars övergick vi i Finland till sommartid, visarna flyttades en timme framåt så att kvällarna blev ljusare och morgnarna mörkare än tidigare. Kritiska röster har som vanligt höjts i medierna om sommartiden, man har talat om rubbad nattsömn och att det är onödigt. Månne det. Ljusare kvällar är välkomna, i annat fall skulle solen gå ned kl. 21-tiden i maj, 22-tiden i juni och 20-tiden i augusti, nu sker det en timme senare.




Vårtecken. Vårbäckar är ett tecken på att våren är här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar