tisdag 29 december 2015

Nu blir det vinter

Vintern ser ut att komma en månad i efterskott. Efter en hittills ovanligt mild december är det nu redan normalt kallt för årstiden men fr.o.m. kommande lördag den 2.1.2016 börjar det också att snöa och så fortsätter det enligt prognosen nästan hela följande vecka.

BORGÅ. I så fall torde det bestående snötäcket dateras till ungefär samma tid som året innan då den bestående snön kom den 3 januari 2015. Men julen var vit i fjol år 2014  i motsats till i år då det var barmark överallt.
Orsaken till väderomslaget är att vinden nu drar in först från nordväst och småningom från sydost i riktning från Moskva, där den kalla, torra inlandsluften betyder vintertemperaturer. Men eftersom Finska viken fortfarande är isfri uppstår det snö när luften sveper över havet och den snön verkar att falla över södra kustbandet.
Som det redan påpekats inom meteorologskrået på Fonectas hemsida är det inte omöjligt att vi får en kall och snörik vinter i likhet med den som inföll 2009-2010 och som var den första av tre ordentliga snövintrar. Det här står f.ö. i bjärt kontrast till ECMWF:s långsiktsprognos för vintern som berättar om milda temperaturer i vinter fram till mars. 
I tidningen Uusima kunde man i dag läsa att Kokon skidcentrum öppnar för säsongen lördagen den 2 januari. Temperaturen är som bäst c. fem köldgrader på dagen och tio på natten. Vintern är här.




Isbildning på Borgå å. Ett tunt lager is fanns längs västra åstranden  den soliga måndagen den 28 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar