måndag 8 juni 2015

Blomningstid i kyligt väder

Den kyliga maj har fortsatt i samma tecken nu när första veckan i juni är förbi. Någon större förändring finns inte i sikte fram till midsommaren.

BORGÅ. Med dagstemperaturer kring 17-18 grader och nattemperaturer på 8-11 grader ligger medeltemperaturen för närvarande på cirka 13,3 grader. Det är ett par grader under den normala medeltemperaturen för juni på drygt 15 grader. Men också i fjol var juni kylig, snittemperaturen var inte högre än 13,9 grader. Året innan var juni fin. Medeltemperaturen 2013 var 18,0 grader och vi hade 9 heta dagar.
Karakteristiskt  för årets juni är att dagstemperaturerna inte vill nå upp till 20 grader. Först till midsommar utlovas omkring 19-20 grader men det är så långt fram i tiden att osäkerhetsfaktorn är hög. När det dessutom har varit ovanligt blåsigt känns temperaturen i synnerhet vid kusten där havet ännu kyler som ett typiskt majväder.
Men syrenerna blommar och blåbären har kart. Om vi får ett lika fint blåbärsår som de två senaste är ännu höljt i dunkel men visst finns det bär i blåbärsriset också om de verkar vara aningen färre än t.ex. i fjol.
Ljusaste tiden
Den ljusaste tiden är hur som helst här. Men liksom för den mörkaste tiden i december infaller inte dagarna då solen går upp tidigast och senast samtidigt.
Här i Borgåregionen går solen upp som tidigast kl. 3.48 och det sker den 20-21juni. Dagarna då solen går ner senast, i det här fallet kl. 22.50, infaller mellan den 20 och den 26 juni. M.a.o. är det som ljusast den 20-21.6. då solen går upp kl. 3.48 och ner kl. 22.50 och det är ljust i 19 timmar och 2 minuter.



Syrenerna står i blom. Tiden för syrenernas blomning är i början av juni, bilden är tagen på gården i Borgå.



Också blåbären står i kart. Blåbärsåret verkar bli ganska hyggligt, men kanske aningen sämre än åren 2013 och 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar