lördag 21 februari 2015

Milt och vått slut på vintern

Vintern ser ut att bli ännu litet mildare än det verkade för några veckor sedan. Forecas prognos fram till den 5 mars utlovar temperaturer på några grader över 0-strecket, regn, snöslask och sparsamt med sol.

BORGÅ. I dag den 21.2. ligger medeltemperaturen för februari på -0,4 grader. Det är så högt som nästan sex grader över det normala.
Sannolikt stannar den slutliga medeltemperaturen i februari på någon eller några tiondelar över 0 grader. Det skulle i så fall innebära en genomsnittlig medeltemperatur för vinterns del på ca -1,2 grader (-1,6 i december/-2,1 i januari och +0,2 i februari).
Det innebär i sin tur att bara vintern 1974-1975 och 2007-2008 har varit mildare på drygt fyrtio år med -0,2 respektive +0,5 grader i genomsnitt. Medeltalet för vintern är -4,5 grader.
Februari är som bäst mulen och det faller lätt duggregn, en del mindre trafikerade gator i t.ex. Gamla stan är isiga och på åsen finns det rikligt med vatten.
Också sol
Men solen har under februari också då och då lyst från en tidvis klarblå himmel. Procenten för sol- och klarvädret ligger nu på 33 och stannar på minst 25 procent, eventuellt litet högre. I genomsnitt är det vackert för 38 procent i februari. I fjol var februari vacker för 10 procent.

Om mars, som det nu verkar också blir en mild månad, med en temperatur på ca +1,5 - +2 grader har alla av årets tre första månader sammanlagt ett värmeöverskott på omkring 12 grader dvs. en medeltemperatur på 0,0 grader jämfört med det långvariga medeltalet på -4,1 grader. I fjol var också februari med +0,2 och mars med +0,8 grader i medeltal milda månader medan sedan januari med snittemperaturen -7,2 grader var exakt två grader kallare än normaltemperaturen -5,2 grader.
Blött på Borgå å. Den milda temperaturen och det lätta regnet under de senaste dagarna har inte gått spårlöst förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar