onsdag 19 november 2014

Högtryck och lågvatten

BORGÅ. Vattenståndet är för närvarande mycket lågt samtidigt som det råder ett ovanligt kraftigt högtryck.
På sommarstället Vessö ser stranden på grund av lågvattnet ut som en stenåker, berg och stenar längre ut, som vanligtvis brukar ligga under vattenytan sticker fram som våta sälar lite här och var. Så här brukar det vanligtvis se ut på våren. Enligt Itämeriportaalis hemsida är vattenstånden nu det lägsta i höst, ca 50 cm under normalvattenståndet.
Högrycket på 1036 hPa har överskridits i år bara i januari då det var 1040 hPa (hectopascal). Men det är högt så det förslår och beror på att ett högtryck fån Ryssland lägrat sig över sydöstra Finland. I kombination med en svag ostan har det fört vattnet ut ur Finska viken och resultatet är det nämnda.
I natt förvånades jag över att en gåsplog drog över huset i kolamörkret, man hörde rop och vingslag som småningom försvann mot syd. Gässen borde ha flyttat men den milda hösten har gjort att alla inte ännu siktat mot sydligare breddgrader. Enligt Wikipedia flyger de stora flyttfåglarna på natten och vilar och äter på dagarna. Läste också att det är en myt att det skulle finnas en ledarfågel i spetsen på gåsplogen, en ledare finns där nog alltid, men inte samma fågel, de arbetar nämligen i skift.


2 kommentarer:

  1. Det blev ju fin bild fast från telefon! Hälsn. Lotta

    SvaraRadera
  2. Ibland lyckas det, ibland inte. Man ser åtminstone stenåkern i all sin storhet

    SvaraRadera