lördag 12 april 2025

Vinterns sista prövning?

 Den snö som fallit de senaste fyra dagar grusade hoppet om en snar vår. Men nu ser det ut som om den vårvärme vi skämdes bort med i slutet av mars är tillbaka.


BORGÅ. April började visserligen lovande. Fram till den 3.4. var temperaturen uppe i 17 grader och vi hade en medeltemperatur på 6,9 grader den 5.4. Men denna vecka var kall och snöig. Medeltemperaturen den 10.4. var 3,6 grader och i dag den 12.4. endast 3,1 grader. Snö har det fallit från den 9–12.4. och Harabacka mätstation uppvisar +3 centimeter.

Svängning

Men senast söndagen den 13 april svänger det. Vi förunnas nästa vecka temperaturer på 14–17 grader och inga köldgrader mera på nätterna. Det här verkar fortsätta ännu påföljande vecka fram till den 25.4. men med litet lägre temperaturer kring 13 på dagen och 4 grader nattetid. I så fall närmar vi oss en medeltemperatur på 6 grader (4,7 normalt). Högre temperatur i april har vi upplevt bara tre gånger. Men ingenting är säkert.

Soligt och klart har vi haft för 65 procent medan nederbördsdagarna är 4. 

Lördagen den 12 april. Ett snöfall som inleddes kring kl. 7.30 och pågick till 11-tiden ökade på snömängden på marken till mångas förtret. Vid åttasnåret hade Viborska skvären ett ett skirt snötäcke på mark och växtlighet. 

lördag 5 april 2025

Varmt, kallt och varmare igen

April som brukar anses som den mest nyckfulla av månader gör verkligen skäl för benämningen i år. Dagstemperaturer på 17 grader växlade om med ett par grader under de fem första aprildagarna.


BORGÅ. Medeltemperaturen den 5.4. på 6,9 grader i Borgå säger egentligen inte mycket. Inte, när man konstaterat att temperaturen från den 1–3.4. var upp i först 13 och sedan 17 grader. I Finland var det första gången temperaturen steg till över 19 grader så tidigt i april. Det skedde i Gumtäkt, Helsingfors, där temperaturen den 2.4. steg till 19,1 grader.

Den 4.4. sjönk sedan temperaturen i Borgå till 9 grader och i dag den 5.4. blåser kalla nordliga vindar över oss, så att temperaturen har pendlat mellan +2 och -2 grader. 

Ännu kallt

Och kallare blir det s.g.s. hela kommande vecka, som förväntas ha en medeltemperatur på +1,6 grader med 7 grader som varmast och –6 grader som kallast.

Först till nästa veckoslut blir vädret mildare då dagstemperaturerna går över 10 plusgrader och nätterna inte längre uppvisar köldgrader.

Ja, det kan i bästa fall fortsätta i så gynnsamma tecken att vi får en medeltemperatur för april som är över 5 grader. I genomsnitt är den 4,7 grader. Kom också i håg den kalla och snöiga fjolårs april med +3,9 grader i genomsnitt och tre kraftiga snöfall.

I dagsläget har vi haft vackert väder för 75 procent, det har varit helt torrt men nästa vecka börjar det falla nederbörd åtminstone på onsdag och torsdag liksom påföljande veckans torsdag den 17.4. Påsken kan vara mild och vacker. Nu råder i alla fall varning för markbrand.Tidigare särskilde man mellan varning skogsbrand och gräsbrand, inte längre och bra så.

Ny gångbro. I samband med renoveringen av Gamla bron har en ny gångbro dykt upp över Borgå å den 3 april.



 

måndag 31 mars 2025

Mars blev näst mildast

 Mars månad såg länge ut att bli en av de mildaste och det höll streck ända till slutet.


BORGÅ. Med medeltemperaturen 2,6 grader ståtar årets mars som den näst mildaste sedan 2001. År 2007 som uppvisade 3,2 grader i mars håller rekordet. Normalvärdet är –0,9 grader i snitt.

Mars var så till vida omväxlande att den första tredje delen och den sista veckan var de mildaste medan perioden mellan den 11 och den 17.3 var kall. Då sjönk nattemperaturen till 8 köldgrader medan dagstemperaturerna höll sig när 0-strecket. Som varmast var det den 29 och 31 mars med 12 grader. I genomsnitt har mars alltså en medeltemperatur på –0,9  grader. Som kallast var det i mars 2013. Då var medeltemperaturen –6,7 grader. I fjol var snittemperaturen +1,0 grader.

Ovanligt

Ovanligt var också att isen på Borgå å försvann den 9 mars, näst tidigast efter den 25.2. år 1990. Likaså kan nämnas att datumet då vi första gången kom upp till minst +10 grader var rekordtidig, dvs. den 6 mars.

Mars brukar uppvisa betydligt mera sol och klart väder än under vintermånaderna. I år kom vi upp till 39 procent. Det långsiktiga värdet är 44 procent. 8 dagar hade minst 75 procent vackert medan 5 dagar var helt mulna. Mestadels var det alltså omväxlande med sol då och då. 

Nederbördsdagarna nåde upp till 13 (14 normalt). Det föll regn men också snö några gånger så att snötäcket som högst var mellan 3 och 5 centimeter den 13.3. Efter den 20.3. var snötäcket försvunnet.

Kall början på april

I april har vi en medeltemperatur på 4,7 grader, det är vackert för 49 procent och nederbördsdagarna blir 11.

I fjol var april ovanligt kall med 3,9 grader och snöfallen överraskade. Tre ordentliga snöfall med det sista inprickat den 25.4. gjorde föret svårt, bussar stod på tvären i Helsingfors, mm.

Utsikterna nästan två veckor framöver visar på en medeltemperatur på c.3,5 grader. Efter en ordentlig vårvärme fram till den torsdagen 3.4. blir det ett bakslag med kyligt och regnigt väder.



Moln. Halvmulet väder på västra åstranden liksom hela mars. Men milt var det.


Vädret i mars


Medeltemperatur: 2,6 grader. Normalt: –0,9 grader.

Varmast: 12 grader den 29 och 31.3.

Kallast: –8 graderade 17 och 23.3.

Soligt & klart för 39 procent. Normalt: 44 procent.

Nederbördsdagar: 13. Normalt: 14.


onsdag 26 mars 2025

Omväxlande men milt

 Mars har fortfarande en högre medeltemperatur än på lång sikt och trenden håller i sig till månadens slut. Men det blir ostadigare.


BORGÅ. För närvarande har vi en medeltemperatur på 2,1 grader. Mars har i genomsnitt –1,1 grader så vi ligger tre grader över det normala. Månadens sista dagar tycks ha en genomsnittstemperatur på 5 grader så någonstans mellan 2,5 och 2,7 grader blir slutresultatet för mars. 

Bara år 2007 med +3,2 grader har varit mildare.

Solsken har förekommit men blir mera på undantag mot slutet av månaden för bara lördagen 29 mars verkar blir riktigt klar. I detta nu har vi haft vackert väder för 34 procent, det blir mulnare när vi sätter punkt för mars. Mars har 44 procent vackert väder på lång sikt.

Nederbördsdagarna är nu uppe i 11 och ökar kanske med en, den regniga 31.3. Normalt är nederbördsdagarna i mars 14. 

Packsnö och barbacke. Skidbacken i Kokon har ännu snö men vägen till höger om backen är bar, men akta er för backen uppåt, den är full av lera under löven, vilket undertecknad med hund fick erfara,

torsdag 20 mars 2025

Milt och snöfritt

 Några snöfall fick marken att lysa vit denna mars men för tillfället och sannolikt till månadens slut har vi barmark.


BORGÅ. Den 12–14 mars föll det sammanlagt 3 cm snö men den hade försvunnit på kvällen den 14 mars efter en varm och solig dag med en temperaturtopp på 8 grader. Också den 18 mars var marken till mångas förtret igen vit. Men snötäcket på c. 2 cm försvann till dagen därpå. Nu i vårdagjämningen den 20 mars är det snöfritt i centrum.

Temperaturen har rört sig över medeltalet i stort sett hela tiden. Den kallaste perioden inföll den 12–17 mars då medeltemperaturen sjönk från 3,9 grader den 10.3. till 1,7 grader den 15.3. I nuläget är den 2,3 grader. Nu ser det ut som en ”basvärme” i dygnet på litet över 3 grader i genomsnitt skulle råda fram till månanden slut. Det betyder att medeltemperaturen i mars blir 2,6 grader (–1,1 normalt)  vilket är den andra varmaste för mars efter mars 2007 då vi hade 3,2 grader i genomsnitt. Den 6 och 8 mars steg temperaturen till +10 grader. Den 6 mars är den tidigaste datumen för denna vädertilldragelse.

Vackert för 33 procent

I mars brukar solen lysa mera än under vintermånaderna då det vanligtvis är vackert för 20-25 procent. För mars del är medeltalet 44 procent. Den siffran har överskridits sex gånger sedan 2001. I nuläget har vi haft vackert för 33 procent.

Isen på Borgå å försvann den 9 mars. Det är den andra tidigaste datumen efter den 25 februari 1990. År 2020 fanns ingen is på ån. Samtalsämnet bland invånarna i Borgå är hur pålningen av Gamla bron orsakade sprickor i ungefär fyra, fem gamla hus på östra stranden.

Oväntade problem.Arbetet med reparationen av Gamla bron har inletts men pålningen har oväntat orsakat sprickor i de gamla husen med stenfot på östra åstranden.


måndag 10 mars 2025

Tidig islossning i ån

 Islossningen i Borgå å var ett faktum söndagen den 9 mars


BORGÅ. Det är ungefär en månad tidigare än i genomsnitt. Tidigare har isen försvunnit bara en gång. Det skedde 1990 den 25 februari. Och 2020 bildades ingen is på Borgå.

Isen försvann i år gradvis från ån och smälte de facto bort bit för bit, som brukligt från norr till söder. Vid gångbron var ån öppen norrut den 7 mars, vid Alexandersbron den 8 mars och fram till Sakta Farten den 9 mars.

Nu verkar det bli en kallare period fr.o.m. denna veckas tisdag ungefär en vecka framåt. Sen blir det igen mildare. En tippning är att medeltemperaturen närmar sig någonting mellan 2 och 3 grader för mars.

I nuläget är snittemperaturen 3,9 grader, det har varit vackert för 30 procent och nederbördsdagarna är 6. Normalt har mars en medeltemperatur på -1,1 grader.

Isfritt. Ån kastade sitt istäcke söndagen den 9 mars då det var öppet vatten fram till Sakt Farten. År 1990 gick isen den 25 februari och 2020 fanns det ingen is på ån. Alla andra gånger har isen försvunnit senare,






fredag 7 mars 2025

Tidigaste datum för +10 grader ett faktum i år

Datumet  för +10 grader inföll rekortidigt i år och fyra dagar innan det tidigare rekordet.


BORGÅ. Det finns många tecken på vårens ankomst, snödroppar har vi redan sett, men inte tussilago och inte heller har Borgå å kastat sitt istäcke. Ett vårtecken lika gott som något annat är tidpunkten då temperaturen första gången går upp till +10 grader eller högre.

Det skedde rekordtidigt i år, nämligen den 6 mars. Andra tidiga tidpunkter är den 10.3 år 1997, den 12.3. år 2014 och 2021 och den 17.3 år 1990.

Som senast blev det +10 grader den 5.5. år 1985, den 2.5. år 1979, den 25.4. år 1991, den 22.4. år 2012 och den 20.4 år 2013. I genomsnitt får vi en temperatur på 10 värmegrader den 10 april. 

Islossning 

Åisen försvinner i medeltal den 9 april. Tidigast skedde det den 25.2. år 1990 och senast den 25.4. år 1985.

År 2020 bildades ingen enhetlig is på Borgå å. År 2024 var det dags den 28 mars och 2023 den 25 mars. År 2022 skedde islossningen sent, den 17 april, men 2019 så tidigt som den 31 mars.

Pilkfiskarna har slutat vistas på Borgå å denna vårvinter, isen håller bara fåglar. 

Isen är blöt och tunn men det strömmar under broarna, ett tecken på att isen går om en till ett par veckor. Det utlovas visserligen en dryg vecka med nattköld på ner till 4–5 grader fr.o.m. nästa tisdag, men det återstår att se om det inverkar på islossningen, för på dagarna har vi ett par plusgrader framledes.

Slut på pilkfisket. Isen på Borgå å ligger kvar men kommer antagligen att försvinna inom ett par veckor.

Uppe I skyn. Två ballongfarare syntes på vårhimlen den 7 mars. Bildens ballong kom från sydost och styrde mot nord-nordost vid 14.30-tiden.

 

fredag 28 februari 2025

Februari vinterns kallaste . Men vintern ändå femte mildast

 BORGÅ. Februari blev med –3,2 grader vinterns kallaste månad. Men också den månaden var i likhet med december och januari mildare än genomsnittets –4,1 grader för februari. 

För det mesta var det milt väder men en kall period mellan den 12 och 20 februari sänkte på medeltemperaturen. Då hade vi nattemperaturer som två gånger var nere i 15, en gång 16 och som kallast 17 köldgrader den 18.2. Det var samtidigt vinterns kallaste temperatur. Som mildast hade vi  den 20–28 februari med topptemperaturen 4 grader den sista februari.

Mulet

Soligt och klart blev det för 21 procent, inte mycket, för på lång sikt är värdet 29. Två gånger har det varit mulnare dvs. 2013–2014 då det var vackert för 17 respektive 10 procent.

Bara en dag, den 19 februari var helt klar, medan de helt mulna dagarna räknades till 11. Dagarna med nederbörd uppgick till 17 (14 normalt). I början av februari var snömängden 2 centimeter men ett ordentligt snöfall den 16.2. ökade på snömängden till 19 centimeter.  Ett mulet, disigt och duggregnigt slut på månaden fick snön att försvinna mot slutet av februari, åtminstone enligt mätstationen i Harabacka.

Mild vinter

Jämfört med fjolårets vinter med medeltemperaturen –5,8 grader blev vintern i år betydligt mildare eftersom medeltemperaturen stannade på –1,9 grader.

December och januari hade en snittemperatur på –1,2 grader vardera och februari –3,2 grader. Normalvärdet för vintern är –3,4 grader.

Det här är den femte mildaste vintern räknat fr.o.m. 2001 så vi ingick i den mildaste femte delen. Som mildast var vintern 2020 med ett medeltal på +1,5 grader. Kallast var å sin sida vintern 2010 då det i genomsnitt var –8,6 grader kallt.

Vintern var solig och klar för 21 procent medan nederbördsdagarna uppgick till 53. Normalvärdena är 23 procent och just 53 nederbördsdagar för en vinter.

Milt även i mars

Kastar vi en blick framåt verkar i prognosernas ljus också mars att fortsätta med milda temperaturer, cirka 2–3 värmegrader vid månadens mitt.

Ett frågetecken är om polarvirveln löser upp sig efter det, då det kan betyda att kalla vindar igen sveper ner norrifrån.

Normalt har mars en medeltemperatur hos oss på –1,1 grader, det är vackert för 44 procent och det förekommer 14 dagar med nederbörd.

I fjol hade mars medeltemperaturen +1,0 grader, det var vackert för 27 procent och vi fick 10 dagar med nederbörd.

Milt och mulet. Det nya normala? Februari var mestadels mild och mulen. Bilden från den 26.2. är som synes från nya K-City-Markets byggplats vid västra åstranden.


Vädret i februari


Medeltemperatur: –3,2 grader. Normalt: –4,1 grader.

Mildast +4 grader den 28.2.

Kallast: – 17 grader den 18.2.

Soligt & klart: 21 procent. Normalt 29 procent.

Nederbördsdagar: 17. Normalt: 14.


Vinterns väder


Medeltemperatur:  – 1,9 grader. Normalt: –3,4 grader.

Mildast: +7 grader den 1.12.24

Kallast: –17 grader den 18.2.

Soligt & klart för 21 procent. Normalt: 23 procent.

Nederbördsdagar: 53. Det samma som normalt.


torsdag 20 februari 2025

Milt slut efter köldknäpp

Februari månad blir som helhet mildare än normalt, men den nyss förlidna köldknäppen drog ordentligt ned på medeltalet.


BORGÅ. Fram till den 12.2. var vädertypen mild men en kall period från den 14 till den 20 februari sänkte på medeltemperaturen så den i dagsläget är nere i –5,1 grader (–4,1 normalt) då snittemperaturen den 15.2. var –3,7 grader.

I samma veva noterades vinterns kallaste temperatur –17 grader den 18.2. Också den 16–17 februari var nattemperaturen –15 grader och i dag morse hade vi –16 grader. 

Vändning

Men det vänder. Månadens sista åtta dagar har en medeltemperatur på nära 1 plusgrad. Både dags- och nattemperaturen ligger på båda sidor om 0-strecket.

Det blir litet sol och den nederbörd som utlovas är mindre än 5 mm regn i två dagar. 

För tillfället har vi haft vackert väder för 23 procent, sex procentenheter under normalvärdet 29 procent. Nederbördsdagarna är uppe i 12. Ett ordentligt snöfall den 17.2. ökader på snötäcket till 19 centimeter. I dag är det 7 centimeter.

En tunn havsis på Vessö i riktning Emsalö har lagt sig i viken till Varpet, ett par hundra meter utåt, men öppet vatten syns mot nordväst och mot horisonten. I fjol förekom fast is på 5–20 centimeter på Finska viken i februari men då hade januari varit kall för–8,6 grader i genomsnitt och februari för –3,6 grader.

Sol. Den 19 februari var en av vinterns vackraste dagar med sol över en tunn havsis men också öppet vatten ett stycke från fastlandet.

 

tisdag 11 februari 2025

Vintern skärper sitt grepp

 Den som trodde att den milda vädertypen som rått under s.g.s. hela vintern skulle fortsätta in absurdum tvingas revidera sina åsikter. En stabil och kyligare period väntar bakom dörren.


BORGÅ. Från dagens medeltemperatur på –2,9 grader landar vi på cirka –5,5 enligt prognosen för följande två veckor. Under den perioden har vi en medeltemperatur på över 7 köldgrader, så det är otvivelaktigt så att februari blir den kallaste vintermånaden. December och januari hade nämligen –1,2 grader i genomsnitt.

Den kalla luft som hållit sig kvar i den s.k. polarvirveln börjar nu strömma ned norrifrån ända till södra Finland. Det torde bildas litet mera is också utomskärs medan det är litet si och så med snömängden, t.ex. Foreca ger en prognos på c. 4 cm fram till den 20.1. Sportlovsveckan 17–23 januari firas antagligen i ett övervägande snöfritt landskap, om inte något oförutsett inträffar.

Mulet och litet snö

Våra vintermånader är mulna och det gäller även för i år. December var vacker för 23 och januari  för 18 procent. I nuläget hat vi haft vackert väder för 11 procent för februari. Några klara dagar finns inritade framledes men knappast blir det vackrare än för 20 procent när februari är slut.

Nederbördsdagarna i februari skall röra sig kring 14. Nu den 11.2. är de 5. Idag föll otippat en aning pudersnö som om inte annat fick landskapet att på nytt skifta i vitt.

Otippat. Landskapet fick ett tunt lager med pudersnö på morgonen den 11 februari men på det hela taget är det dåligt bevänt för skidentusiaster. I Harabacka är snömängden 0 cm.





fredag 31 januari 2025

Samma milda väder som i december

Januari förde med sig en precis lika mild vädertyp som december. Snöfall växlade om med regn och för det mesta var det mulet.


BORGÅ. Lika mild januari som december innebär att medeltemperaturen i januari på –1,2 grader var exakt den samma som i december. Det är något som inte inträffat förr.

En kylig period under januaris första vecka betydde att medeltemperaturen den 10.1.25 var nere i –4,7 grader och ännu den 15.1. var genomsnittstemperaturen –3,9 grader. Månadens andra hälft hade däremot +2,7 grader i medeltal. Mildast hade vi den 16 och 18 januari med +6 grader. Kallast var det den 4 januari då termometern stannade på 16 köldgrader.

Mildare än i år har det varit 4 gånger i januari, räknat fr.o.m. 2001. 2001 och 2005 hade snittemperaturen –1,0 grader, 2008 –0,3 grader och 2020 +2,2 grader. 80 procent av januarimånaderna har varit kallare. I genomsnitt har vi –4,3 grader i januari

Snö

Ett ordentligt oväder den 7 januari lämnade efter sig en snömängden på marken i Harabacka på 12 centimeter. Mera snö föll det den 11–12 januari då Harabacka visade på 24 centimeter den 12 januari, månandens högsta värde.

Snön smälte sakta bort men ännu den 21.1. kom ett snöfall på 12 centimeter. Samtidigt inleddes en helt mulen period med milda västliga vindar och duggregn och regn i sex dagar av elva. Det mulna vädertypen fortsatte ända till den sista januari. Snön var för sin del försvunnen den 26 januari. Hällregn i ett par dagar gjorde  processen kort. Nederbördsdagarna uppgick till 19 (18 normalt).

Procenten för soligt och klart väder blev 18. I genomsnitt är den 24. De elva sista mulna dagarna drog ned medelvärdet, vilket som mest var uppe i 28 procent. Dagarna med helt mulet väder blev 19 medan dagarna med minst 75 procent vackert blev 2. Vackrast var lördagen den 18.1. som var helt klar, morgon, middag och kväll.

Litet kallare

I februari ska vi har en normal medeltemperatur på –4,1 grader, det är vackert för 29 procent och det faller nederbörd 14 dagar.

I fjol var januari kall för –8,6 grader, fjärde kallast på 24 år, medan februari hade medeltemperaturen –3,7 grader, det var vackert för 23 procent och det föll nederbörd 12 dagar. Nu verkar det bli litet normalare temperaturer i februari så att medeltemperaturen den 15.2. torde ligga mellan 2 och 3 köldgrader. Nederbörden är liten och det är mestadels mulet, men solskensdagar finns också.


Vädret i januari


Medeltemperatur: –1,2 grader. Normalt: –4,3 grader.

Mildast: +6 grader den 16 & 18.1.

Kallast: –16 grader den 4.1.

Soligt & klart: 18 procent. Normalt: 24 procent.

Nederbördsdagar: 19. Normalt: 18.


Gråmurrigt. Ett mulet och blött väder kännetecknade januari.