måndag 6 maj 2024

Till kalla tider återgår…

 Maj kan i likhet med april bli en av de kallaste i sitt slag. Efter en knapp vecka med sol och sommarstämning går vi tillbaka flera steg mot vintern.


BORGÅ. Det var perioden 29.4. – 4.5. som invaggade litet en var att tro på en varm fortsättning på våren. Tji fick vi. Men 1 maj var en av de bästa, temperaturen var mellan 3 och 18 grader och solen sken från en molnfri himmel. Runebergskörens sång i Runebergsesplanaden hade en uppslutning som kanske aldrig tidigare.

Redan i dag gick dagstemperaturen under 10 grader och enligt meteorologerna förblir den upp till tio grader under det normala. Samtidigt går nattemperaturen ner under 0 grader ett flertal nätter, vilket i och för sig inte är ovanligt. Bara tre gånger har det nattetid inte förekommit temperaturer under 0 grader i maj räknat fr.o.m. 2001. Kallast var det 2017 med 4 köldgrader.

Kallt

Men på det stora hela är summan av kardemumman, att det är kallt både på dagar och nätter och att medeltemperaturen fram till mitten av maj stannar på under 8 grader. Därefter blir temperaturen sakta men säkert aningen högre så att vi närmare den 20 maj har dagstemperaturer på c. 14 grader och upp till 5 grader på nätterna. Men medeltemperaturen är forfarande också med dessa siffror under det normala som för majs del är 10,9 grader. 

Den storskaliga väderbilden visar att störta delen av Finland från Salpausselkä norrut liksom norra Sverige har riktigt kallt, här i söder är det visserligen kylslaget men inte så kallt, medan det från södra Sverige och söderut råder normala vårtemperaturer.

Så här långt har vi haft klart väder för drygt 70 procent och regnen har uteblivit. I en nära framtid blir det också mulnare och det regnar med spridda inslag av snöblandat regn. Kalla maj månader från 2001 har vi haft 2015 och 2020 med 9,7 respektive 9,4 grader i genomsnitt. Kallast var det i alla fall år 1994 då vi hade 7,9 grader i genomsnitt. Som varmast var maj 1975 med 14,5 grader i medeltal.


Kall maj. Vyn över Gamla stan är så till vida avvikande från det normala att den är vacker men kall. Och så ska det fortsätta åtminstone kanske ett par veckor framöver.


Vårsång med storpublik. En av de största, kanske den största publiken, följde med Runebergskörens vårsång i ett strålande första majväder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar