lördag 20 april 2024

Kall april kan betyda varm sommar

 April månad har visat sig från sin ombytligare sida, idag fanns det igen ett tunt snötäcke över marken. Men betyder en kall april en varm sommar? Kanske.


BORGÅ. För dem som bytt till sommardäck då det såg varmare ut i april är det bara att låta bilen stå och vänta ut snön. April är allt emellanåt en bakåtsträvande månad som slår dövörat till för alla som viskar om vårliga vindar.

Men kan man utläsa om hur en kall april fortsätter för sommarmånadernas del? Eventuellt syns en liten trend i statistikens ljus. Om man med en kall april räknar medeltemperaturer cirka en grad under det normala 4,7 grader, alltså kring 3,7 grader eller kallare, så har vi haft sex sådana april månader sedan 2001. Av dem har fem fortsatt i en varm sommar, ibland under hela sommaren men åtminstone för julis del. En gång har en kall april dessvärre fortsatt i en kylig sommar.

Åren då en kall april betytt en varm sommar inföll åren 2003, 2006, 2012 då enbart juli var varm, 2013 och 2022. Däremot vara sommaren 2017 den kallaste på 24 år. Då hade april 2,4 grader i genomsnitt samt juni, juli och augusti 13,2, 15,7 och 16,2 grader.

Nu är jag givetvis ingen väderspåman, det får gå som det går utan att det tar på ”äran” men intressant i alla fall att följa med hur sommaren utvecklar sig.

Snö igen

Nattens snöfall resulterade i ett tre centimeters snötäcke, och litet till väntas till i dag den 20 april. På söndag är det uppehållsväder med några plusgrader på dagen medan det regnar på måndag och temperaturen pendlar mellan en köldgrad och fem värmegrader, därefter stiger sakteliga temperaturen så att den den 28.4. igen går över 10 grader.

Som det nu ser ut blir medeltemperaturen kring 3,5 – 3,8 grader, ungefär den samma som april 2022 med 3,8 grader i april.

För närvarande är medeltemperaturen 3,6 grader, det har varit vackert för 29 procent och det har fallit nederbörd i 10 dagar. Normalt har april en medeltemperatur på 4,7 grader, det är vackert för 49 procent och det faller nederbörd i 11 dagar.

Snö. Ett snötäcke på cirka 3 centimeter mötte oss på morgonen den 20 april. Senast det snöade var fredagen den 4 april då snömängden uppgick till 5 centimeter, därefter följde en vårligt varm period mellan den 8 och 13 april.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar