tisdag 8 augusti 2023

Ovädret som försvann

 Det som årtusendets oväder rubricerade väderfenomenet natten till den 8 augusti smälte ihop och försvann över Sverige, Norge och Danmark.


BORGÅ. Helt obemärkt gick det inte förbi hos oss heller. Hangö Tulludden fick vindar på 29 m/sek, full storm, och västerut var det överlag värre. I dag morse var 30.000 hushåll utan ström.

Men i Borgåregionen inskränktes ovädret till hård vind på maximalt 20 m/sek i byarna och högt vatten, 45 cm över det normala, medan åskan, slagregnet och hagelskurarna uteblev.

Det sägs att dem gudarna hatar blir meteorologer eller lärare. Meteorologin är trots alla superdatorer det osäkras konst. I synnerhet när man skall prognostisera vädret på en enskild ort.

Som Torsten Fagerholm skriver i dagens Hbl är lokala väderrapporter som att se på världen genom ett sugrör. Meteorologerna har visserligen i uppgift att varna folk för faror i anslutning till vädret, men problemet är att man haussar upp det till något slags performance där den som utlovar det västa scenariot kantänka är den bästa. Mera allmänbildning bland folket och mera återhållsamhet i prognoserna är också något Fagerholm efterlyser.

Nya rekord

Vi klarade oss med kanske bara en hårsmån från det heta oväder som bildades i trakterna av Svarta havet, drog upp över Baltikum och Estland och sedan styrde mot nordväst.

Den heta fuktiga luft som strömmade över Finland måndagen den 7.8. förde med sig tangerat sommarrekord i vår egen region på 30 grader. Än mer markant var de faktum att vi fick två nya rekord beträffande de s.k. tropiska nätterna då temperaturen inte går under 20 grader. Natten till den 7.8. gick temperaturen inte ned under 21 grader och natten till den 8.8. var det som kallast 23 grader. Det har aldrig tidigare hänt att vi upplevt en en dags hetta med vidhäftande två tropiska nätter i släptåg. Något att fundera på.

Lugnet före stormen, som bara bestod av hård vind. Utsikt från Tärningsören mot Vessö söndagen den 6.8.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar