fredag 18 juni 2021

Nu rullar värmeböljan in

BORGÅ. Alla vädersajter är överens om att det blir hetta, dvs. minst 25 grader en lång tid framöver. Vill det sig riktigt så är det hett fram till månadsskiftet.

För tillfället har vi 26 grader varmt och medeltemperaturen är 17,8 grader, (15,7 normalt för juni). Det är ungefär det samma som under juni i fjol som var sommarens finaste månad.

Men när medeltemperaturen fram till den 30.6. väntas röra sig litet över 20 grader dagligen med temperaturer på över 30 grader som högst och ibland också tropiska nattemperaturer på minst 20 grader kan månaden sluta med en snittemperatur på c. 19,5 grader, nytt rekord i så fall. Nu är rekordvärmen noterad 1999 då vi hade 18,8 grader i juni. Om hettan håller i sig får vi 18 heta junidagar, vilket är tangerat rekord med juni 1999.

Regnen kommer

Soligt och klar har det varit för närmare 70 procent men i mitten av midsommarveckan börjar det regna mera allmänt så vi får se hur det går.

Regn behövs för markens grödor och växtlighet, tillsvidare har det fallit bara 7 millimeter nederbörd.

Att det är väldigt grönt i naturen beror på de kraftiga regnen i maj då det föll 104 millimeter, det tredje mest dokumenterade för juni.

Midsommarens väder är fortfarande oklart, men det faller regn och åskar från och till redan före midsommar och regnar under midsommaren enligt prognosen – som kan ändra sig.

Blomsterprakt. Blommorna är som vackrast på landet på Vessö i början av juni.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar